Γερμανία: Σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση ενεργειακού μπλακ άουτ - Ακόμα και capital controls στο τραπέζι

Εντείνονται οι φόβοι για μπλακ άουτ στη Γερμανία - Ανάμεσα στα έκτακτα μέτρα που σχεδιάζουν οι γερμανικές αρχές είναι και η επιβολή capital controls - Σκοπός να συνεχίσει η οικονομία να λειτουργεί  

Για το χειρότερο σενάριο προετοιμάζονται οι γερμανικές αρχές στήνοντας έναν σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση πιθανού ενεργειακού μπλακ άουτ, εάν η Ρωσία διακόψει τελικά τις παραδόσεις φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, οι γερμανικές αρχές εντείνουν τις προετοιμασίες για επείγουσες παραδόσεις μετρητών σε περίπτωση ενεργειακού μπλακ άουτ, για να διατηρήσουν την οικονομία σε λειτουργία, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για πιθανές διακοπές ρεύματος που προκύπτουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στο σχέδιο περιλαμβάνεται και η Bundesbank, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, η οποία έχει κληθεί να ορίσει έκτακτα μέτρα που θα ισχύσουν σε περίπτωση ανάγκης. Η Bundesbank είναι έτοιμη να ρίξει επιπλέον δισεκατομμύρια ευρώ στην αγορά για να αντιμετωπίσει την αύξηση της ζήτησης, ενώ παράλληλα η λίστα περιέχει και την επιβολή capital controls. 

Αξιωματούχοι και τράπεζες εξετάζουν επίσης τη διανομή, συζητώντας, για παράδειγμα, την προτεραιότητα πρόσβασης σε καύσιμα για εταιρείες που μεταφέρουν μετρητά, επισήμαναν πηγές στο Reuters, σχολιάζοντας ότι οι προετοιμασίες επιταχύνθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες αφότου η Ρωσία περιόρισε τις προμήθειες φυσικού αερίου. Στις συζητήσεις, συμμετέχει η κεντρική τράπεζα, η BaFin -η κορυφαία ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας- αλλά και πολλές ενώσεις του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Αν και οι γερμανικές αρχές δημοσίως υποτιμούν την πιθανότητα διακοπών ρεύματος, οι συζητήσεις δείχνουν πόσο σοβαρά λαμβάνουν το ενδεχόμενο ενός ενεργειακού μπλακ άουτ και πώς αγωνίζονται να προετοιμαστούν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η πρόσβαση σε μετρητά προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τους Γερμανούς. Και αυτό διότι τείνουν να τα χρησιμοποιούν περισσότερο από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, με ορισμένους να μαζεύουν ακόμη και γερμανικά μάρκα που αντικαταστάθηκαν από το ευρώ πριν από δύο δεκαετίες. Περίπου το 60% των καθημερινών αγορών πραγματοποιούνται με μετρητά, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Bundesbank που διαπίστωσε ότι οι Γερμανοί, κατά μέσο όρο, έβγαζαν περισσότερα από 6.600 ευρώ ετησίως κυρίως μέσω των ΑΤΜ.

Πηγή: skai.gr