Θρίλερ με το κονβόι των Ελλήνων εν μέσω πυρών- Το χρονικό των διαπραγματεύσεων για να φθάσουν στην Ζαπορίζια

Το κομβόι που κινήθηκε σε εν μέσω διασταυρούμενων πυρών κατάφερε να φτάσει πριν από λίγο στη Ζαπορίζια. Συγκλονιστικές εικόνες στέλνουν   διασχίζοντας τις εμπόλεμες ζώνες, ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ Σταύρος Ιωαννίδης και ο εικονολήπτης Ηλίας Μπασίσογλου.

Στις 11 το πρωί. Ο απεσταλμένος του ΣΚΑΪ Σταύρος Ιωαννίδης και ο εικονολήπτης Ηλίας Μπασίσογλου μαζί με το ελληνικό κονβόι ξεκινούν για την έξοδο τους από την φλεγόμενη πόλη με επικεφαλής τον πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο. 

«Μόλις περάσαμε το πρώτο σημείο ελεγχου, έξω από τη Μαριούπολη και συνεχίζουμε στον δρόμο μας. Μέχρι στιγμής όλα καλά» ανέφερε τις πρωινές ώρες ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ.

Η επιχείρηση όμως σύντομα εξελίσσεται σε οδύσσεια. Το κονβόι βρίσκει μπροστά του γκρεμισμένες γέφυρες καμένα.

«Έξω από τη Μαριούπολη γίνονται μάχες. Για να περάσουμε από κάποιους δρόμους που είχαν πέσει γέφυρες μπήκαμε μέσα σε χωματόδρομους μέσα στα χωριά που καίγονται ακόμα. Έχουμε περάσει και από Ουκρανους και από Ρώσους. Όταν περάσαμε από τους πρώτους Ρώσους μας σημάδευαν 30 κάνες ένα άρμα μάχης και ένα τεθωρακισμένο. Ανοίγουν μετά από διαπραγμάτευση. Είχαν πιάσει όλοι από δύο αυτοκίνητα και μας σημάδευαν. Είμαστε ζωντανοί που είναι πολύ βασικό. Ότι και να σου πω είναι λίγο», υπογραμμίζει ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ. 

Ρωσικά τανκς και πάνοπλοι ρώσοι στρατιώτες ελέγχουν με το χέρι στη σκανδάλη ένα προς ένα τα οχήματα. 

Ο Ηλιάς Μπασίσογλου καταγράφει τα ρωσικά τεθωρακισμένα σε όλο το μήκος του δρόμου. Η Μαριούπολη είναι περικυκλωμένη από παντού.

Κάποια στιγμή κατεβάζει την κάμερα γρήγορα για να μην γίνει αντιληπτός από τον ρωσικό στρατό. 

«Λοιπόν βγαίνουμε σιγά σιγά από τα οδοφράγματα εδώ στη Μαριούπολη, βλέπετε πως ο δρόμος είναι γεμάτος σίδερα και τσιμέντα διότι η πόλη ετοιμάζεται για πολιορκία» περιγράφει ο Σταύρος Ιωαννίδης. 

Δίπλα τους κόλαση φωτιάς. Προάστια της Μαριούπολης ισοπεδωμένα. 

Λίγο πιο κάτω η ελληνική αποστολή αναγκάζεται να ανατρέψει την πορεία της. Γυρνούν πίσω και ψάχνουν εναλλακτική διαδρομή. 

Χρειάστηκαν 5 ολόκληρες ώρες για να διανύσουν 50 χλμ.

Το κονβόι των 30 περίπου οχημάτων χρειάστηκε να κάνει δύσκολες διαπραγματεύσεις με ρώσους και ουκρανούς στρατιώτες για να συνεχίσει την πορεία του. Στις 11 και 20 το πρώτο μπλόκο στρατιωτών τους σταματά στο Νικόλσκε. Λίγα λεπτά μετά, στις 12:05 πρέπει να ελεγχθούν στην Καμιάνκα. Μετά από μία πολύ δύσκολη διαδρομή έρχεται η στάση στο τρίτο σημείο ελέγχου στο Πολόχι. Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα η αυτοκινητοπομπή βρισκόταν στο Όρεκοβ. 

«Δεν υπάρχει γωνία και δεν υπάρχει δρόμος που δεν έχουν ανοίξει τρύπες. Μπορούμε να δούμε χώματα μέσα στους δρόμους τσιμέντα ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Πρόχειρα οδοφράγματα πίσω από τα οποία υπάρχουν στρατιώτες» λέει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ. 

Η αυτοκινητοπομπή αφήνει πίσω της την υπό πολιορκία Μαριούπολη. Το κονβόι θα πρέπει να φτάσει μετά από συνεχείς ελέγχους στην πόλη Ζαπορίζια 200 χλμ μακριά. Στη συνέχεια το πλάνο λέει πώς θα πρέπει να κινηθούν δυτικά με στόχο την ασφαλή έξοδο από τη χώρα.

Το ελληνικό προξενείο παραμένει ανοιχτό με τον πρόξενο Μανώλη Ανδρουλάκη να παραμένει στο πλευρό της ελληνικής ομογένειας

Πηγή: skai.gr