Άνοιξε το πέρασμα στη Ράφα για την ανθρωπιστική βοήθεια - Εν αναμονή οι ξένοι πολίτες στην πλευρά της Γάζας (βίντεο)

Η αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ προειδοποιεί για ένα «δυνητικά χαοτικό και άτακτο περιβάλλον και στις δύο πλευρές της διέλευσης» 

Φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια για τη Λωρίδα της Γάζας άρχισαν σήμερα να διασχίζουν το πέρασμα της Ράφα, που συνδέει την Αίγυπτο με τον παλαιστινιακό θύλακα, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας και αξιωματούχους της αιγυπτιακής Ερυθράς Ημισελήνου.

Η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου έδειξε εικόνες από πολλά φορτηγά να περνούν το συνοριακό πέρασμα ενώ παλαιστίνιος αξιωματούχος, αρμόδιος για τα σύνορα,  δήλωσε ότι τα φορτηγά έχουν ήδη φτάσει στην παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα.

Είκοσι φορτηγά της αιγυπτιακής Ερυθράς Ημισελήνου, που έχει αναλάβει την παράδοση της βοήθειας από διάφορες υπηρεσίες του ΟΗΕ, εισήλθαν στην αιγυπτιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα.

Στην παλαιστινιακή πλευρά δημοσιογράφος του AFP είδε 36 άδεια ημι-ρυμουλκά να εισέρχονται στο πέρασμα με κατεύθυνση την Αίγυπτο, έτοιμα να φορτωθούν τη βοήθεια.

Τέσσερα ασθενοφόρα, δύο οχήματα του ΟΗΕ και δύο οχήματα του Ερυθρού Σταυρού ήταν ορατά στην παλαιστινιακή πλευρά.

«Το κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας που πρόκειται να εισέλθει σήμερα (στη Λωρίδα της Γάζας) περιλαμβάνει 20 φορτηγά που μεταφέρουν φάρμακα, ιατρικό εξοπλισμό και περιορισμένο αριθμό αποθεμάτων τροφίμων (τρόφιμα σε κονσέρβες)», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Χαμάς. Ωστόσο η παλαιστινιακή τζιχαντιστική οργάνωση εκτίμησε ότι αυτή η βοήθεια «δεν θα αλλάξει τις καταστροφικές ιατρικές συνθήκες στη Γάζα».

rafa

Κατά την 15η ημέρα του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και μετά την επιβολή πλήρους πολιορκίας στη Γάζα από το Ισραήλ εξαιτίας της οποίας οι 2,4 εκατομμύρια κάτοικοι του θύλακα – οι μισοί από τους οποίους παιδιά και έφηβοι— βρίσκονται χωρίς νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα.

Το Ισραήλ έχει τονίσει ότι θα φροντίσει η βοήθεια αυτή να μην φτάσει στη Χαμάς, αλλά μόνο στους «αμάχους» και μάλιστα «στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας», καθώς έχει ζητήσει την εκκένωση του βόρειου τμήματος.

Εν αναμονή οι εγκλωβισμένοι ξένοι υπήκοοι

Λίγο νωρίτερα, η αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ είχε ανακοινώσει ότι το πέρασμα της Ράφα θα ανοίξει για να βγουν οι ξένοι υπήκοοι που μένουν εγκλωβισμένοι στην πλευρά του Παλαιστινιακού θύλακα και οι παλαιστίνιοι με διπλή υπηκοότητα, στις 10 το πρωί. Δεκάδες κάτοικοι της Γάζας με διπλή υπηκοότητα αναμένουν στην παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος, ελπίζοντας ότι θα τους δοθεί άδεια να φύγουν από τον θύλακα.

«Δεν γνωρίζουμε πόση ώρα θα παραμείνει ανοικτό για την απομάκρυνση των ξένων πολιτών από τη Γάζα» αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

Σύμφωνα με το Times of Israel, η πρεσβεία προειδοποιεί για ένα «δυνητικά χαοτικό και άτακτο περιβάλλον και στις δύο πλευρές της διέλευσης» και προτρέπει τους ξένους υπηκόους να αξιολογήσουν την κατάσταση πριν κινηθούν προς τα σύνορα ή επιχειρήσουν να περάσουν.

Rafah crossing, movements towards the border has been spotted #Gaza #Egypt pic.twitter.com/zOfbx8xK7S

ΟΗΕ: ο πρώτο κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας «δεν θα πρέπει να είναι το τελευταίο» 

 «Το πρώτο κομβόι δεν θα πρέπει να είναι το τελευταίο», τόνισε σήμερα ο επικεφαλής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς ο οποίος βρίσκεται στο Κάιρο για τη "Σύνοδο για την Ειρήνη", μετά τη διέλευση 20 φορτηγών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια από την Αίγυπτο στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.

«Είμαι βέβαιος ότι αυτό το φορτίο θα αποτελέσει την αρχή μιας προσπάθειας που θα διαρκέσει για να παρασχεθούν βασικά προϊόντα - κυρίως τρόφιμα, νερό, φάρμακα και καύσιμα- στους κατοίκους της Γάζας με ασφαλή τρόπο, χωρίς όρους και εμπόδια», πρόσθεσε ο Γκρίφιθς.

Σύμφωνα με τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης, τα φορτηγά που εισήλθαν σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας μεταφέρουν επισιτιστική και ιατρική βοήθεια και όχι καύσιμα, τα οποία είναι απαραίτητα για την επαναλειτουργία του μοναδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον θύλακα.

Συνολικά περίπου 175 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια είναι συγκεντρωμένα εδώ και ημέρες στη Ράφα αναμένοντας το άνοιγμα του σημείου διέλευσης προς τη Λωρίδα της Γάζας, του μοναδικού που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ