Πόλεμος στην Ουκρανία: Το υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχίας καλεί σε παραίτηση τους Ρώσους διπλωμάτες

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχίας έκανε σήμερα έκκληση σε Ρώσους διπλωμάτες να παραιτηθούν με αφορμή την εισβολή της χώρας τους στην Ουκρανία προκειμένου να μην γίνουν συνεργοί στην «αποκαλυπτικών διαστάσεων καταστροφή» ενός κυρίαρχου κράτους.

«Συνάδελφοι, κάνουμε έκκληση σε εκείνους από εσάς που έχουν συνείδηση και που διατηρούν την ικανότητα να αναγνωρίζουν το κακό: βγείτε από αυτόν τον κύκλο των συνεργών», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχίας, χώρας-μέλους της ΕΕ. Δεν υπήρξε άμεσα απάντηση από τη ρωσική πρεσβεία στην Πράγα.

Οι σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας είναι σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τη μεγαλύτερη επίθεση κατά ευρωπαϊκού κράτους μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε επιστολή που αναρτήθηκε πρώτα στο Twitter και μετά εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Reuters από την υπηρεσία Τύπου του υπουργείου, το υπουργείο κάλεσε τους Ρώσους διπλωμάτες να εγκαταλείψουν ένα «πλοίο που βυθίζεται».

«Σας καλούμε, εσάς που έχετε ηθική και καλή καρδιά, να εγκαταλείψετε, σας παρακαλούμε, αυτό το πλοίο που βυθίζεται, το οποίο προσελκύει την οργή των ανθρώπων που αγαπούν την ελευθερία σε όλο τον κόσμο», σύμφωνα με την επιστολή.

Το υπουργείο ανέφερε ότι η Ρωσία ότι θα αντιμετωπίσει συνέπειες για το ότι είναι υπεύθυνη για την «αποκαλυπτικών διαστάσεων καταστροφή» της κυρίαρχης Ουκρανίας.

Η Τσεχική Δημοκρατία ακολούθησε το παράδειγμα άλλων χωρών της ΕΕ απελαύνοντας Ρώσους διπλωμάτες τις τελευταίες εβδομάδες, κάποιους με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Πηγή: skai.gr