Πόλεμος στην Ουκρανία: 75.000 πρόσφυγες έχουν φτάσει στην Ιταλία

Η Ιταλίδα υπουργός Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμορτζέζε, μιλώντας σήμερα στο κοινοβούλιο της Ρώμης, υπογράμμισε ότι «από το ξέσπασμα του πολέμου μέχρι σήμερα, έχουν φτάσει στην Ιταλία 75.115 ουκρανοί πολίτες». «Πιο αναλυτικά, πρόκειται για 38.373 γυναίκες, 7.158 άνδρες και 29.222 ανήλικα», πρόσθεσε η υπουργός.

Παράλληλα, η Λαμορτζέζε τόνισε ότι «από την πρώτη ημέρα τις ρωσικής εισβολής μέχρι σήμερα εγκατέλειψαν την Ουκρανία 3.700.000 άνθρωποι», ενώ «τις τελευταίες ημέρες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρατηρείται μείωση των αφίξεων». Συνολικά, από τους 75.115 πρόσφυγες που έφτασαν στην Ιταλία, μόνο 5.600 έχουν ζητήσει να κάνουν χρήση του συστήματος υποδοχής που έχει στήσει η κυβέρνηση Ντράγκι, σε συνεργασία με δήμους, περιφέρειες και εθελοντικές οργανώσεις. Οι υπόλοιποι φιλοξενούνται σε σπίτια συγγενών και φίλων.

Έως τώρα έχουν υποβληθεί μόνον 750 αιτήσεις για διεθνή προστασία. «Αυτό είναι ένα στοιχείο το οποίο δείχνει ξεκάθαρα ότι οι Ουκρανοί, που έχουν έρθει στην χώρα μας, ελπίζουν να μπορέσουν να γυρίσουν στην πατρίδα τους, όταν τελειώσει ο πόλεμος», ολοκλήρωσε η Ιταλίδα υπουργός Εσωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ