Κλείσιμο

Το τηλεγράφημα του Reuters για την επίσκεψη Δένδια στην Οδησσό

Την ανθρωπιστική βοήθεια που παρέδωσε αυτοπροσώπως ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σήμερα στην Οδησσό αλλά και την πυραυλική επίθεση στην πόλη τα ξημερώματα, επισημαίνει τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters.

Αναλυτικά το τηλεγράφημα:

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας μετέβη την Κυριακή στην Οδησσό ως επικεφαλής ανθρωπιστικής αποστολής στη νότια πόλη – λιμάνι της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Η ανθρωπιστική βοήθεια παραδόθηκε στη δημοτική αρχή της πόλης.

Μεταξύ των στόχων του ταξιδιού του 62χρονου Δένδια, είναι και η δημιουργία ενός διαρκούς μηχανισμού διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ελλάδα και η επαναλειτουργία του γενικού προξενείου της χώρας στην πόλη.

«Η επαναλειτουργία του (ελληνικού) προξενείου θα βοηθήσει στη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και στη δημιουργία διαδρόμων για την απομάκρυνση ομογενών της ελληνικής κοινότητας από οποιαδήποτε περιοχή της Ουκρανίας, εφόσον χρειαστεί μέσω της Οδησσού», δήλωσε ο υπουργός κατά την άφιξή του στην Οδησσό, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Πύραυλοι έπληξαν την Οδησσό τα ξημερώματα της Κυριακής όπως ανακοίνωσε μέσω διαδικτύου το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

Ο Δένδιας ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι σχεδίαζε να ηγηθεί αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολιορκούμενη πόλη της Μαριούπολης στην Ουκρανία, όπου ζουν εκατοντάδες Έλληνες ομογενείς, ωστόσο οι βαριές μάχες στην περιοχή είχαν ως αποτέλεσμα να αλλάξει ο προορισμός του ταξιδιού του και τελικά να πάει στην Οδησσό.

Τουλάχιστον 10 Έλληνες ομογενείς έχουν πεθάνει και αρκετοί έχουν τραυματιστεί από την έναρξη των ρωσικών επιθέσεων στη Μαριούπολη. Πάνω από 150 Έλληνες πολίτες, πληρώματα πλοίων και Έλληνες υπήκοοι έχουν φύγει από την περιοχή, σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές.

Τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν επανακαταλάβει πάνω από 30 πόλεις και χωριά γύρω από το Κίεβο, όπως ανακοίνωσαν το Σάββατο Ουκρανοί αξιωματούχοι, που ισχυρίζονται ότι έχουν υπό τον απόλυτο έλεγχό τους την περιοχή της πρωτεύουσας, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Η Ρωσία παρουσιάζει την απόσυρση των δυνάμεών της γύρω από το Κίεβο ως κίνηση καλής θέλησης στο πλαίσιο των ειρηνευτικών συνομιλιών. Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί τους, λένε ότι η Ρωσία αναγκάστηκε να στρέψει το ενδιαφέρον της προς την ανατολική Ουκρανία, αφού υπέστη μεγάλες απώλειες.

Πηγή: skai.gr