Κλείσιμο

Ακραία ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία: Σχεδόν δύο εκατ. παιδιά πρόσφυγες σε χώρες της ΕΕ

Την εικόνα μίας κατεστραμμένης χώρας, δίχως υποδομές και μέλλον, παρουσιάζει η Ουκρανία, 34 ημέρες μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην επικράτειά της.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα αποτυπώνεται -εκτός των άλλων- στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προσφυγικών κυμάτων που ξεκίνησαν να καταφτάνουν από τις πρώτες κιόλας ημέρες στις γειτονικές χώρες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σχεδόν οι μισοί καταγεγραμμένοι πρόσφυγες από την Ουκρανία, σε γειτονικές χώρες, είναι ανήλικοι και η μεγάλη πλειοψηφία τους κάτω από 16 ετών.

Παρ' ότι οι αριθμοί των προσφυγικών ροών παρουσιάζουν μία εμφανή κάμψη τα τελευταία 24ωρα, είναι αλήθεια ότι η κατάσταση είναι δραματική, καθώς σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια άμαχοι έχουν καταφύγει σε χώρες της Ευρώπης. Στο αποκορύφωμα της έως τώρα κρίσης, οι αριθμοί των προσφύγων έφτασαν στους 200.000 αμάχους την ημέρα. Σήμερα ωστόσο, έχουν φτάσει τους 40.000 την ημέρα, ένας αριθμός σαφώς μεγάλος, αλλά πιο διαχειρίσιμος σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

Προς το παρόν, η Ευρώπη τους παρέχει όλα τα απαραίτητα, καθώς και καθεστώς προστασίας, ωστόσο το επόμενο διάστημα είναι άδηλο πώς θα εξελιχθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, πιθανώς ανατρέποντας τα σημερινά δεδομένα.

Πηγή: skai.gr