ΚΑΙΡΟΣ

Σε κατάσταση έκτακτης ενεργειακής ανάγκης η Ουκρανία εν όψει χειμώνα

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Η ουκρανική αεράμυνα, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας, αναχαίτισε 44 από τους 50 πυραύλους της Ρωσίας αλλά ήδη στην Ουκρανία καταγράφονται σοβαρά προβλήματα θέτοντας τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ενεργειακής ανάγκης

Της Αθηνάς Παπακώστα

Το ρωσικό μπαράζ επιθέσεων με πυραύλους Κρουζ και ντρόουνς κατά του Κιέβου, του Χαρκόβου και άλλων ουκρανικών πόλεων και περιοχών τη Δευτέρα άφησε χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα χιλιάδες νοικοκυριά στην Ουκρανία. Για τη Μόσχα, η Ουκρανία έπρεπε να “πληρώσει” για την επίθεση με ντρόουνς από αέρος και θαλάσσης κατά του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου. 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εισέλθει πλέον στον ένατο μήνα συγκρούσεων και η Ρωσία, τις τελευταίες εβδομάδες, χτυπά κρίσιμες ενεργειακές υποδομές βυθίζοντας τη χώρα στο σκοτάδι και το κρύο. “Το Κρεμλίνο εκδικείται για τις στρατιωτικές του αποτυχίες έναν ειρηνικό λαό ο οποίος μένει χωρίς ρεύμα και θέρμανση πριν τον χειμώνα”, τόνισε ο κυβερνήτης του Κιέβου, Ολεξέι Κουλέμπα. “Εν μέρει, ναι. Ωστόσο δεν είναι το μόνο που θα μπορούσαμε να κάνουμε”, απάντησε από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Σότσι. 

Η ουκρανική αεράμυνα, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας, αναχαίτισε 44 από τους 50 πυραύλους της Ρωσίας αλλά ήδη στην Ουκρανία καταγράφονται σοβαρά προβλήματα θέτοντας τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ενεργειακής ανάγκης. Σε ολόκληρη τη χώρα χτυπήθηκαν 18 εγκαταστάσεις με το Κιέβο να καταγγέλλει αλλαγή στρατηγικής της Ρωσίας στον εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία. 

Οι καταγγελίες ότι οι Ρώσοι επενδύουν στον χειμώνα για να παγώσουν το ηθικό των Ουκρανών πληθαίνουν. Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του Ουκρανού υπουργού Άμυνας ο οποίος συνδέει την αλλαγή της τακτικής με την άφιξη του Σεργκέι Σουροβίκιν στην ηγεσία των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Ουκρανία. “Στόχος των Ρώσων είναι να σπείρουν το χάος και τον πανικό στον λαό ενώ αυτός θα κρυώνει και θα ζει στο σκοτάδι”. Για τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρόκειται για τακτική τρομοκρατίας και ζητεί εκ νέου βοήθεια από τη Δύση για την ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας. Το Κιέβο έχει ήδη λάβει το πρώτο από τα συνολικά τέσσερα προηγμένα αντιαεροπορικά συστήματα IRIS-T από το Βερολίνο ενώ και οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζουν την παράδοση των προηγμένων συστημάτων πυραύλων επιφάνειας - αέρα, NASAM. 

Αργά το βράδυ της Δευτέρας το 40% των καταναλωτών στο Κιέβο δεν είχε νερό ενώ, 270.000 νοικοκυριά παρέμεναν δίχως ρεύμα. Ανταποκριτές ξένων ειδησεογραφικών Μέσων Ενημέρωσης μεταδίδουν εικόνες από την ουκρανική πρωτεύουσα με κατοίκους να σχηματίζουν ουρές σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας προκειμένου να προμηθευτούν νερό. “Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς φως και θέρμανση. Ωστόσο, ήταν η πρώτη φορά που δεν μπορούσα να γεμίσω ένα ποτήρι με νερό από τη βρύση, να κάνω ένα μπάνιο ή να τραβήξω το καζανάκι”, λέει ο Μαξίμ Κοράτ, κάτοικος του Ομπολόν, στους Τάιμς της Νέας Υόρκης 

Οι υπολογισμοί του Πούτιν βασίζονται, σύμφωνα με αναλυτές, στην προσδοκία ο ουκρανικός λαός να λυγίσει εξαιτίας των συνθηκών εξαθλίωσης και να αναγκάσει την κυβέρνηση Ζελένσκι να συμβιβαστεί. Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος έχει αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο ξεκαθαρίζοντας “είναι προτιμότερο να ζήσουμε χωρίς εσάς (σ.σ Ρωσία) παρά με φως και νερό”. 

Το Κιέβο καλεί εκ νέου τους Ουκρανούς πολίτες να καταναλώνουν με φειδώ ενέργεια και μετά το νέο μπαράζ ρωσικών επιθέσεων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου κυρίως στους κατοίκους του Κιέβου, της Ζαπορίζια, του Ντνιπροπετρόφσκ και του Χαρκόβου. Ήδη εδώ και έναν μήνα ολόκληρη η χώρα ζει με κυλιόμενα μπλακάουτ εν όψει χειμώνα ενώ σε αυτή καταναλώνεται 30% λιγότερη ενέργεια συγκριτικά με την περίοδο πριν την έναρξη του πολέμου. Την ίδια ώρα, οι ουκρανικές αρχές έχουν ζητήσει από όσους έχουν εγκαταλείψει τη χώρα να μην επιστρέψουν σε αυτή πριν την ερχόμενη άνοιξη. 

Αναζητείται (ακόμη) λύση (και) για τα σιτηρά 

Ήταν η τρίτη Δευτέρα από τις συνολικά πέντε του μήνα Οκτωβρίου που η Ρωσία στόχευσε κρίσιμης σημασίας εγκαταστάσεις της Ουκρανίας. Αυτή τη φορά τα αντίποινα προκύπτουν μετά την επίθεση κατά του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας ανοικτά της Κριμαίας. Μία επίθεση την οποία η Μόσχα επικαλείται και για την αναστολή της συμμετοχής της στην “Πρωτοβουλία για τη Μαύρη Θάλασσα” που υπεγράφη τον περασμένο Ιούλιο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών. 

Το Κρεμλίνο ισχυρίζεται ότι τα ντρόουνς έφτασαν στους στόχους τους μέσω του ασφαλούς διαδρόμου της Μαύρης Θάλασσας, ο οποίος έχει διαμορφωθεί για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών. “Έθεσαν σε κίνδυνο τα πολεμικά και τα εμπορικά μας πλοία”, υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος τη Δευτέρα. Το Κιέβο επιμένει ότι πρόκειται για ένα “ψευδές πρόσχημα” και τονίζει ότι από τη δική του πλευρά θα συνεχίσει να εφαρμόζει τη συμφωνία για την εξαγωγή των σιτηρών. Ήδη χθες Δευτέρα 12 πλοία απέπλευσαν από τα ουκρανικά λιμάνια και άλλα δύο κατευθύνθηκαν προς αυτά για να φορτώσουν τρόφιμα. 

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε για το θέμα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ με τον Ρώσο ομόλογο του, Σεργκέι Σοϊγκού στο οποίο όπως έγινε αργότερα γνωστό τον παρότρυνε η Μόσχα να αναθεωρήσει την στάση της και να επιστρέψει στη συμφωνία που έχει επιτρέψει την εξαγωγή περισσότερων από 9 εκατομμύρια τόνων σιτηρών από την Ουκρανία. 

Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι η συμφωνία για τα σιτηρά μπορεί να είχε ισχύ μόλις 120 ημερών (έληγε στις 19 Νοεμβρίου) αλλά ήταν μία συμφωνία η οποία αποτελούσε εξαίρεση καθώς σε αυτή συμμετείχαν οι δύο εμπόλεμες χώρες και οδήγησε στην αποκλιμάκωση των ήδη υψηλών τιμών των τροφίμων κατά 15%.  Τώρα, χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας γίνονται πιο ευάλωτες και μία παγκόσμια επισιτιστική κρίση είναι προ των πυλών. 

Πηγή: skai.gr