Μπαράζ ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων σε υποδομές και διακοπές ρεύματος στην Ουκρανία - Χάρτης

Καπνός φαινόταν να υψώνεται πάνω από το Κίεβο έπειτα από περίπου 10 εκρήξεις, σύμφωνα με το Reuters - Την είδηση επιβεβαίωσε ο δήμαρχος του Κίεβου. 

Ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, το πρωί, και σε άλλες περιοχές στο βόρειο, το ανατολικό και το κεντρικό τμήμα της χώρας σημειώθηκαν το πρωί. 

Το γραφείο Τύπου του πρόεδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε έκτακτες διακοπές ρεύματος σε ολόκληρη την Ουκρανία λόγω ζημιών σε υποδομές ζωτικής σημασίας.

Ο απολογισμός των επιθέσεων έως στιγμής από τις ουκρανικές αρχές έχει ως εξής:

  • Στο Κίεβο, μια κρίσιμης σημασίας ενεργειακή υποδομή υπέστη ζημιές. Η πόλη αντιμετωπίζει πάλι προβλήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης. 
  • Στην περιοχή Κιρόβγκραντ, αναφέρθηκε χτύπημα κοντά στον υδροηλεκτρικό σταθμό του Κρέμεντσουκ.
  • Ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης της Ζαπορίζια ανακοίνωσε χτύπημα σε υποσταθμό. 
  • Οι αρχές της περιοχής Τσερνίβτσι ανέφεραν ζημιές σε υποδομές ζωτικής σημασίας. 
  • Επιπλέον, οι αρχές των περιοχών Ζίτομιρ, Λβοβ, Ρίβν και Μικολάιβ ανέφεραν επίσης εκρήξεις χωρίς περαιτέρω πληροφορίες για τις συνέπειες

Ο χάρτης με τις περιοχές που έχουν συναγερμό για εναέριες επιθέσεις


Καπνός φαινόταν να υψώνεται νωρίτερα πάνω από το Κίεβο έπειτα από περίπου 10 εκρήξεις, σύμφωνα με το Reuters. Όπως δήλωσαν δημοσιογράφοι του AFP, ακούστηκαν πέντε εκρήξεις στην ουκρανική πρωτεύουσα από τις 08:00 ως τις 08:20. Την είδηση επιβεβαίωσε ο δήμαρχος του Κίεβου. 

«Ως αποτέλεσμα των πληγμάτων σε κρίσιμες υποδομές, τμήμα της πρωτεύουσας δεν έχει ρεύμα. Δεν υπάρχει παροχή νερού σε ορισμένες περιοχές. Όλες οι υπηρεσίες λειτουργούν» δήλωσε ο Βιτάλι Κλίτσκο. 

«Τα ρωσικά πλήγματα στην ουκρανική ενεργειακή υποδομή είναι τρομοκρατία και προσπάθεια παγώματος εκατομμυρίων αμάχων. Θέλουν να αφήσουν τους ανθρώπους χωρίς φως, νερό και αποχέτευση - το χειμώνα, στο κρύο. Είναι γενοκτονία. Ένα ολόκληρο έθνος στο κέντρο της Ευρώπης δολοφονείται» τόνισε ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας Άντον Γκεραστσένκο.

Σημειώνεται ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε το βράδυ πως ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν μια «σφοδρή επίθεση» ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην ανατολική επαρχία Ντονέτσκ.

Ο Ζελένσκι τόνισε ότι μια στρατιωτική μονάδα από το Τσοπ στη δυτική Ουκρανία επιχείρησε στην απόκρουση της επίθεσης, αλλά δεν διευκρίνισε την τοποθεσία που σημειώθηκε η σύγκρουση.

«Σήμερα σταμάτησαν τις σφοδρές επιθετικές ενέργειες του εχθρού», είπε ο Ζελένσκι στη νυχτερινή του ομιλία. «Η ρωσική επίθεση αποκρούστηκε».

Ο Ουκρανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί παράλληλα ότι Ρώσοι στρατιώτες πιάστηκαν αιχμάλωτοι.

Οι πιο σφοδρές μάχες στην επαρχία του Ντονέτσκ έχουν σημειωθεί γύρω από τις πόλεις Μπαχμούτ και Αβντίιβκα.

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ