Κίεβο: Οι Ρώσοι προσέγγισαν δύο σημαντικούς πυρηνικούς σταθμούς στη νότια Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις προσεγγίζουν δύο σημαντικούς πυρηνικούς σταθμούς στη νότια Ουκρανία, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της δημόσιας εταιρείας παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας  Energoatom, Πέτρο Κοτίν. 

Ο Κοτίν είπε ότι η Ουκρανία εξακολουθεί να ελέγχει και τα δύο πυρηνικά εργοστάσια, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης, αλλά έχουν προχωρήσει σε απόσταση 34 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο της Ζαπορίζια και το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στη Νότια Ουκρανία. 

Ο δήμαρχος της Ενερχόντα, στην οποία βρίσκεται το εργοστάσιο της Ζαπορίζια, είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις μάχονται με τα ρωσικά στρατεύματα για τον έλεγχο της νοτιοανατολικής πόλης.

Τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούσαν να διαπεράσουν ένα οδόφραγμα στο εργοστάσιο που είχε ανεγερθεί από ντόπιους κατοίκους και δυνάμεις χερσαίας άμυνας, δήλωσε ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, Άντον Χεραστσένκο. Ένας άλλος σύμβουλος, ο Βαντίμ Ντενισένκο, περιέγραψε την κατάσταση ως ανησυχητική. 

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ την περασμένη εβδομάδα. Μιλώντας σε συνέντευξή του στο Reuters, ο Κοτίν περιέγραψε την κατάληψη του πυρηνικού σταθμού από τη Ρωσία ως «πυρηνική τρομοκρατία».
 

Πηγή: skai.gr