Ανάλυση CNN: 2 εβδομάδες πολέμου, ανέδειξαν τις «τρύπες» στο σχέδιο Πούτιν για την Ουκρανία

Δύο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της έναρξης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τα «χτυπήματα ακριβείας» της Ρωσίας αποδεικνύονται ελάχιστα ακριβή και οι χερσαίες δυνάμεις της πασχίζουν για να καταφέρουν να καταλάβουν εδάφη, αναφέρει ανάλυση του Τιμ Λίστερ για το CNN.

Την παραμονή της εισβολής, ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι προέβλεπαν ότι το Κίεβο θα έπεφτε μέσα σε 48 με 72 ώρες από την έναρξη των εχθροπραξιών, ωστόσο η μπλε και κίτρινη σημαία της Ουκρανίας, ακόμη ανεμίζει στα κτίρια της π΄πολης.

Εάν, όπως υποστηρίζει ο Πούτιν, η Ουκρανία δεν ήταν μια αληθινή χώρα, σίγουρα θα είχε πέσει έως τώρα. Παρότι 150.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν εισέλθει στο ουκρανικό έδαφος, ελέγχουν το πολύ το 10% της Ουκρανίας.

Στο πεδίο: Έχουν δημιουργηθεί άπειρα σημεία ελέγχου και άμυνας γύρω από το Κίεβο. Οι Ουκρανικές δυνάμεις – προς έκπληξη αρκετών παρατηρητών, αποδείχθηκαν ευέλικτες και αποτελεσματικές ενάντια στα ρωσικά τεθωρακισμένα.

Μικρές, κινητές μονάδες που γνωρίζουν την περιοχή ανέκοψαν την πορεία των ρωσικών αυτοκινητοπομπών, ενώ έχουν αναπτυχθεί αντιαρματικά όπλα τα οποία κυρίως αποκτήθηκαν από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και τουρκικά drones.

Στις λίγες περιοχές που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις, ακόμα και αυτές που είναι κατά κύριο λόγο ρωσόφωνες, εκατοντάδες άτομα στήνουν άμυνες με λάστιχα στις πόλεις τους και βάφουν τις πινακίδες στους δρόμους.

Αυτό δε σημαίνει ότι οι Ουκρανοί έχουν το πάνω χέρι: Δεν μπορούν να νικήσουν την κατά πολύ ανώτερη ρωσική πολεμική δύναμη αλλά τα στοιχεία έως τώρα δείχνουν ότι ενισχυμένοι με όπλα και άλλου είδους βοήθεια που φτάνει από τα πολωνικά σύνορα, μπορούν ακόμη να αρνούνται μια νίκη Πούτιν.

Πηγή: skai.gr