Ο Πούτιν ζήτησε κατάλογο στρατηγών του που αντιτίθενται στην εισβολή

Λίστα με τα ονόματα Ρώσων στρατηγών που είναι αντίθετοι με την εισβολή στην Ουκρανία ζήτησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως μεταδίδουν ουκρανικά ΜΜΕ.

Ρώσοι στρατηγοί έγραψαν επιστολή στον κ. Πούτιν με αίτημα να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Σε απάντηση, ο Ρώσος ηγεμόνας φέρεται να είπε ότι η «στρατιωτική επιχείρηση» θα συνεχιστεί και ζήτησε μια λίστα με αυτούς τους στρατηγούς, όπως μεταδίδει η Καθημερινή.

Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Όλεγκ Ζντάνοφ δήλωσε στον ουκρανικό τηλεοπτικό σταθμό Ukraine 24 ότι οι στρατηγοί διαβίβασαν την επιστολή στον κ. Πούτιν μέσω του Νικολάι Πατρούσεφ, Γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ο ίδιος αναλυτής ανέφερε ότι σύμφωνα με πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών, στο Γενικό Επιτελείο της Μόσχας ωριμάζει η άποψη ότι είναι απαραίτητο να εγκαταλειφθεί η επιθετική επιχείρηση προκειμένου να διατηρηθεί τουλάχιστον μέρος των χερσαίων δυνάμεων σε ετοιμότητα μάχης για την επίλυση άλλων ζητημάτων και άλλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ρωσική Ομοσπονδία.

Ολομέτωπη επίθεση των Ρώσων στο Ντονμπάς - «Θα αντέξουμε» λέει το Κίεβο

Στην επόμενη φάση περνά ο πόλεμος των Ρώσων στην Ουκρανία, καθώς ξεκίνησε η «μάχη του Ντονμπάς» όπως τη χαρακτήρισε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το Ντονμπάς είναι περιοχή στην ανατολική Ουκρανία μέρος της οποίας βρίσκεται υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών.

Δυτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η προπαρασκευαστικοί βομβαρδισμοί θα κρατήσουν από ώρες έως και εβδομάδες. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η φάση, οι Ρώσοι θα επιχειρήσουν να σπάσουν τις ουκρανικές γραμμές άμυνας και να καταλάβουν τις περιοχές - στόχους.

Οι ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στην πόλη Κρεμίνα, στην ευρύτερη περιοχή του Ντονμπάς, όπως επιβεβαιώνουν οι ουκρανικές δυνάμεις. Τουλάχιστον 8 άμαχοι σκοτώθηκαν από τους ρώσικους βομβαρδισμούς στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ.

Προσωπάρχης Ζελένσκι: Θα αντέξει ο ουκρανικός στρατός και τη νέα επίθεση

Ο Άντριι Γέρμακ, επικεφαλής του γραφείου της ουκρανικής προεδρίας, δήλωσε βέβαιος ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα αντιμετωπίσουν και τη νέα ρωσική επίθεση, που επικεντρώνεται στο Ντονμπάς.

«Πιστέψτε στον στρατό μας, είναι πολύ ισχυρός», δήλωσε απευθυνόμενος στους συμπατριώτες του.

Πεντάγωνο: Συγκέντρωση δυνάμεων σε Ντονμπάς και Μαριούπολη

Το αμερικανικό Πεντάγωνο, ανακοίνωσε ότι ο στρατός της Ρωσίας ανέπτυξε περισσότερες δυνάμεις στον ανατολικό και στον νότιο τομέα της Ουκρανίας. O εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, Τζον Κέρμπι, ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον παρατηρεί συγκέντρωση των αεροπορικών επιδρομών και των πληγμάτων του πυροβολικού στο νοτιοανατολικό τμήμα του Ντονμπάς και στον νότο, "ιδιαίτερα γύρω και μέσα στην Μαριούπολη".

Παράλληλα η Μόσχα σφυροκοπά τη Μαριούπολη, την πόλη –λιμάνι στρατηγικής σημασίας, που συνεχίζει να αντιστέκεται παρά την αδιάκοπη πολιορκία και το στραγγαλισμό που υφίσταται εδώ και εβδομάδες.

Δεν θα πάει στο Κίεβο ο Μπάιντεν

Δεν σχεδιάζεται επίσκεψη του αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, στο Κίεβο, επανέλαβε χθες η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι. Πρόσθεσε ότι η  αμερικανική κυβέρνηση επικεντρώνεται επί του παρόντος στην αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σε συνέντευξη του ότι ο διάλογος με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν "πάγωσε" μετά από τις αποκαλύψεις για τα εγκλήματα στην Μπούκα και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας.

Ωστόσο ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνομιλήσει με τον πρόεδρο της Ρωσίας στο μέλλον.

Ερωτηθείς γιατί δεν ακολούθησε το παράδειγμα άλλων ευρωπαίων ηγετών που ταξίδεψαν στην ουκρανική πρωτεύουσα, ο Μακρόν δήλωσε πως αν μεταβεί στο Κίεβο, θα το κάνει για να φέρει κάτι χρήσιμο, για να κάνει τη διαφορά.

Πηγή: skai.gr