Κλείσιμο

Κλίτσκο: Οι ρωσικές δυνάμεις πλησιάζουν στο Κίεβο – Δεν θα πέσουμε!  

Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τα ρωσικά πλησιάζουν το κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας. 

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι μια μεγάλη φάλαγγα ρωσικών οχημάτων ήταν 28 χιλιόμετρα μακριά από το Κίεβο. Το κονβόι φαινόταν ότι κινούνταν αργά προς την πρωτεύουσα, αλλά την Τρίτη φάνηκε να έχει σταματήσει. 

«Ετοιμαζόμαστε και θα υπερασπιστούμε το Κίεβο! Το Κίεβο δεν πέφτει και δεν θα πέσει!»

Το Κίεβο χτυπήθηκε την Τρίτη από ρωσικούς πυραύλους, οι οποίοι κατέστρεψαν τον κεντρικό τηλεοπτικό πύργο της πόλης, σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους. 

Τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς του Κιέβου, αλλά και το ιστορικό κέντρο, όπως και η ευρύτερη πόλη που περιλαμβάνει πολλά άλλα ιστορικά μνημεία, τοποθεσίες και μουσεία, επίσης κοντά σε διοικητικά και κυβερνητικά κτίρια, σε περίπτωση βομβαρδισμού κινδυνεύουν υπενθυμίζει σε ανακοίνωση το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών ICOMOS.

«Οποιοσδήποτε βομβαρδισμός ή μάχες σε ένα τόσο πυκνό ιστορικό αστικό τοπίο όχι μόνο θα επιφέρει περισσότερους θανάτους και ταλαιπωρία στον άμαχο πληθυσμό, αλλά και κατά πάσα πιθανότητα θα προκαλέσει μεγάλη ανεπανόρθωτη ζημιά σε αυτές τις σημαντικές πολιτιστικές ιδιότητες» τονίζει το Icomos. 

Σε εικόνες Στάλινγκραντ παρέπεμψε με τις δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο πρώην άσος του Ολυμπιακού Όλεγκ Προτάσοφ ο οποίος διαμένει κοντά στο εμπόλεμο Κίεβο, στο σπίτι του επίσης πρώην «ερυθρόλευκου» ποδοσφαιριστή Γκενάντι Λιφτότσενγκο. 

Προϊδεάζοντας για μάχες στο Κίεβο με τους Ρώσους οικοδομικό τετράγωνο με οικοδομικό τετράγωνο και σπίτι με σπίτι, ο Όλεγκ Προτάσοφ ανέφερε χαρακτηριστικά «για κάθε μέτρο αν μπουν μέσα, θα πεθαίνει πολύς κόσμος, όλοι οι άνδρες πήραν όπλα - εκτός από τους στρατιώτες».

Πηγή: skai.gr