Η Ισπανία ακινητοποίησε θαλαμηγό ρώσου ολιγάρχη

Η θαλαμηγός ρώσου ολιγάρχη, σκάφος εκτιμώμενης αξίας κάπου 128 εκατομμυρίων ευρώ, ακινητοποιήθηκε χθες Δευτέρα στη Βαρκελόνη της Ισπανίας στο πλαίσιο των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

«Ακινητοποιήσαμε προσωρινά το γιοτ ενός από τους κυριότερους ρώσους ολιγάρχες, με αξία που εκτιμάται πως φθάνει τα 140 εκατομμύρια δολάρια (128 εκατ. ευρώ), στη Βαρκελόνη», ανέφερε ο κ. Σάντσεθ, διευκρινίζοντας πως η θαλαμηγός έχει μήκος «85 μέτρα» και διαμηνύοντας ότι θα ακολουθήσουν «και άλλες», χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος.

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El País, πρόκειται για τη θαλαμηγό Valérie, που πιστεύεται ότι ανήκει στον Σεργκέι Τσέμεζοφ, τον επικεφαλής του Rostec, ρωσικού ομίλου της αμυντικής βιομηχανίας, άνθρωπο που θεωρείται πως ανήκει στον στενό κύκλο του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Σεργκέι Τσέμεζοφ φιγουράρει στους καταλόγους των ρώσων ολιγαρχών στους οποίους επιβάλλονται κυρώσεις από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η δυτική αντίδραση περιλαμβάνει το πάγωμα τραπεζικών λογαριασμών, πολυτελών ακινήτων και θαλαμηγών που ανήκουν σε ρώσους μεγιστάνες. Πάντως οι κατασχέσεις γιοτ, όπως ορισμένων πλοίων στη Γαλλία και στην Ιταλία τις τελευταίες ημέρες, είναι μάλλον λιγοστές προς το παρόν.

Το σκάφος Amore Vero, τεράστια θαλαμηγός αξίας 100 ως 120 εκατ. ευρώ, κατασχέθηκε την περασμένη Πέμπτη στη Γαλλία.

Η Ιταλία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι δέσμευσε περιουσιακά στοιχεία ρώσων ολιγαρχών αξίας περίπου 140 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων, την προηγουμένη, δύο θαλαμηγών: της Lady M, αξίας 95 εκατ. ευρώ –ανήκει στον μεγιστάνα του χάλυβα Αλεξέι Μορντασόφ, άνθρωπο κοντά στον πρόεδρο Πούτιν στον οποίο επιβάλλονται κυρώσεις από την ΕΕ– και της Lena, αξίας 50 εκατ. ευρώ, που ανήκει στον Γκενάντι Τίμτσενκο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ