Κλείσιμο

Διεύρυνση κριτηρίων για βίζα προς Ουκρανούς πρόσφυγες από τη βρετανική κυβέρνηση

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη διεύρυνση των κριτηρίων για την έκδοση βίζας προς Ουκρανούς που θέλουν να βρουν καταφύγιο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στελέχη της αντιπολίτευσης έχουν επικρίνει την κυβέρνηση για τη μη εξαίρεση των Ουκρανών προσφύγων από το σύστημα θεώρησης εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η αρμόδια Υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ επανέλαβε την Τρίτη ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει για λόγους ασφαλείας.

Αυτό που ανακοινώθηκε, ωστόσο, είναι η διεύρυνση του είδους της συγγένειας που θα επιτρέπει την επανένωση Ουκρανών προσφύγων με μέλη της οικογένειάς που ζουν ήδη επί βρετανικού εδάφους.

Πλέον, εκτός από συζύγους και εξαρτώμενα τέκνα, βίζα θα δίνεται σε γονείς, παππούδες και γιαγιάδες, ενήλικα τέκνα και αδέρφια.

Όπως είχε προαναγγείλει από την Πολωνία ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, η αλλαγή αυτή υπολογίζεται ότι θα διπλασιάσει τον αριθμό των Ουκρανών που θα έχουν δικαίωμα να μετοικήσουν στο Ην. Βασίλειο από 100 σε 200 χιλιάδες.

Παράλληλα, θα δίνεται η ευκαιρία σε ιδιώτες και επιχειρήσεις στο να δηλώνουν χορηγοί Ουκρανών πολιτών δημιουργώντας έτσι μία οδό έλευσης στο Ην. Βασίλειο ακόμα και χωρίς συγγενείς στη χώρα.

Οι Ουκρανοί πρόσφυγες θα αποκτούν δικαίωμα διαμονής, εργασίας και πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες του Ην. Βασιλείου, αρχικά για διάστημα 12 μηνών, χωρίς την υποχρέωση επαρκούς γνώσης αγγλικών ή εξασφαλισμένου μισθού. Θα παραταθεί, εξάλλου, η ισχύς της βίζας που μπορεί να λήγει για τους Ουκρανούς που είναι ήδη επί βρετανικού εδάφους.