Κυρώσεις εις βάρος του Αμπράμοβιτς και 32 ρωσικών οντοτήτων- εταιρειών, ανακοίνωσε ο Τριντό

Ο Καναδάς επέβαλε κυρώσεις σε πέντε Ρώσους, συμπεριλαμβανομένου του δισεκατομμυριούχου Ρομάν Αμπράμοβιτς και απαγόρευσε σε 32 ρωσικές εταιρείες και κυβερνητικές οντότητες να λαμβάνουν αμυντικό εξοπλισμό ή προμήθειες από τον Καναδά, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό από την Βαρσοβία.

Οι δραστηριότητες της ρωσικής χαλυβουργίας Evraz στην Καναδά, στην οποία ο Αμπράμοβιτς είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος, δεν θα πληγούν από τα μέτρα αυτά, συμπλήρωσε ο Τριντό σε συνέντευξη Τύπου.

«Οι κυρώσεις σε Ρώσους αξιωματούχους και ολιγάρχες όπως ο Αμπράμοβιτς στοχεύουν απευθείας αυτούς, ώστε να μην μπορούν να επωφεληθούν από οικονομικές δραστηριότητες στον Καναδά ή τη σκληρή δουλειά των Καναδών που εργάζονται σε εταιρείες στις οποίες έχουν επενδύσεις», είπε ο Καναδός πρωθυπουργός.

«Προφανώς θα παρακολουθούμε προσεκτικά, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τους σκληρά εργαζόμενους Καναδούς που κάνουν καλή δουλειά σε εταιρείες σε όλη τη χώρα».

Τη Δευτέρα, ο Καναδάς επέβαλε κυρώσεις σε 10 άτομα που πρόσκεινται στη ρωσική ηγεσία λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ο Τριντό δήλωσε ότι δεν αποκλείει μια αερογέφυρα για να βοηθήσει Ουκρανούς που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου. Όπως ανέφερε, η κυβέρνησή του εξετάζει όλες τις επιλογές και σχεδιάζει να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει.

Ο Καναδάς και οι σύμμαχοί του θα παραμείνουν ενωμένοι στην πεποίθησή τους ότι ο Ρώσος πρόεδρος «Βλαντιμίρ Πούτιν διέπραξε ένα τρομερό λάθος και στο τέλος θα χάσει, παρά το πόσες βόμβες μπορεί να ρίξει σε νοσοκομεία, ή ίσως ακόμη και εξαιτίας αυτού. Δεν υπάρχει νίκη σε αυτό γι' αυτόν», τόνισε ο Καναδός ηγέτης.

Η Μόσχα αρνείται ότι επιτίθεται σε αμάχους σε αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για τον αφοπλισμό και τον «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ