Ποια είναι η γειτονική μας χώρα που προσφέρει δωρεάν σπίτια για να προσελκύσει νέους κατοίκους

Το τελευταίο καιρό παρατηρούμε διάφορες περιοχές και ειδικότερα πόλεις της Ιταλίας να πωλούν κατοικίες σχεδόν ένα δολάριο σε μια προσπάθεια να αναζωογονήσουν τις φθίνουσες κοινότητες τους.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι περιοχές Zungoli στην Νάπολη και Sambuca στην Σικελία οι οποίες ξεκίνησαν προγράμματα στα οποία προωθούν ερειπωμένα ακίνητα για λίγο παραπάνω από ένα δολάριο με την ελπίδα να προσελκύσουν νέους κατοίκους.

Τώρα, η πόλη της Καμμαράτα της Σικελίας προχώρησε σε ένα βήμα παραπάνω, προσφέροντας σπίτια εντελώς δωρεάν.

Ο Δήμαρχος της Καμμαράτα, Vincenzo Giambrone, απεγνωσμένος να σώσει τη γενέτειρά του από την ερήμωση, πέρασε τα τελευταία τρία χρόνια πείθοντας ιδιοκτήτες που έχουν εγκαταλείψει καιρό τα οικογενειακά τους σπίτια να τα παραδώσουν σε νεοεισερχόμενους κατοίκους δωρεάν.

"Δεν μπορώ να βλέπω αυτό το πανέμορφο, παλιό ιστορικό κέντρο άδειο και να μετατρέπεται σε ερείπιο. Με πονάει", δηλώνει ο Giambrone στο CNN Travel.

Σύμφωνα με τον Giambrone, υπάρχουν περίπου δώδεκα κενά κτίρια από πέτρα τα οποία είναι διαθέσιμα προς το παρόν και έπονται και άλλα μετέπειτα. 

Τουλάχιστον 100 άλλα εγκαταλελειμμένα σπίτια τα οποία βρίσκονται στο πιο ιστορικό μέρος της Καμμαράτα έχουν επιπλέον δυνατότητα να διασωθούν και δίνουν μεγάλες ελπίδες για το πρόγραμμα.

Βέβαια υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις για το πρόγραμμα "δωρεάν" σπιτιών της Καμμαράτα.

Οι αγοραστές πρέπει να δεσμευτούν για την ανακαίνιση του ακινήτου εντός τριών ετών από την αγορά και να καταβάλουν μια προκαταβολή ύψους 5.000 ευρώ (4.300 δολάρια), η οποία θα επιστραφεί μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες.

Θα πρέπει επίσης να υποβάλουν μια σαφή πρόταση ανακαίνισης για το εν λόγω ακίνητο.

Θα ληφθούν υπόψη όλοι οι δυνητικοί αγοραστές που πληρούν τα κριτήρια. Ωστόσο, τα νεαρά ζευγάρια με παιδιά θα λάβουν προτεραιότητα.

Τα ζευγάρια μάλιστα που θα μετακινηθούν εκεί τα οποία πρόκειται να έχουν μωρό θα λάβουν ακόμη και μπόνους 1.000 ευρώ.

Οι νέοι ιδιοκτήτες μπορούν να μετατρέψουν τα πολυώροφα κτίρια σε ιδιωτικό σπίτι, B&B, ξενοδοχείο, καταστήματα ή ακόμη και εστιατόριο.

Το Καμμαράτα αποτελεί μέρος μιας ελίτ ομάδας αυθεντικών ιταλικών χωριών που αγωνίζονται κατά της παρακμής και διατηρούν τις παραδόσεις.

Τοποθετημένο περίπου 60 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Παλέρμο το οποίο σύμφωνα με τον Δήμαρχο ήταν κάποτε ένα "ζωντανό μέρος".

Ωστόσο, η ιστορική πόλη έχει χάσει πολλούς κατοίκους κατά τη διάρκεια των ετών, και πολλά από τα σπίτια της βρίσκονται σήμερα εγκαταλειμμένα.

Βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 1.000 μέτρων, με έδρα την άγρια νοτιοανατολική περιοχή της Σικελίας, γνωστή για τα χωριά «ύπνου» και τον αργό ρυθμό της ζωής.

Ιδρύθηκε από τους Βυζαντινούς Έλληνες, το όνομα της πόλης προέρχεται από την ελληνική λέξη "Kāmara", που σημαίνει "θολωτό δωμάτιο".

Οι πιθανοί νεοφερμένοι κάτοικοι έχουν θερμή υποδοχή από τους υπάρχοντες μόνιμους κατοίκους, καθώς οι ντόπιοι της πόλης είναι γνωστοί για τη φιλοξενία τους.

Πηγή: CNN