Πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις για ελλείψεις φαρμάκων στη Βρετανία

Φαρμακοποιοί του Λονδίνου που μίλησαν στο ΣΚΑΪ επιβεβαίωσαν πως εδώ και λίγους μήνες υπάρχουν ελλείψεις στα ράφια τους για καθημερινά φάρμακα με μεγάλη ζήτηση

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Όλο και περισσότεροι φαρμακοποιοί στη Βρετανία αναφέρουν δυσκολίες στην προμήθεια κοινών φαρμάκων για πυρετό και κρυολόγημα, με τις αποθήκες χονδρικής να δηλώνουν πλέον συχνά ότι αδυνατούν να ικανοποιήσουν τις συνήθεις παραγγελίες.

Φαρμακοποιοί του Λονδίνου που μίλησαν στο ΣΚΑΙ επιβεβαίωσαν πως εδώ και λίγους μήνες υπάρχουν ελλείψεις στα ράφια τους για καθημερινά φάρμακα με μεγάλη ζήτηση, όπως κυρίως τα παιδικά φάρμακα Calpol και Nurofen ή το Day & Night Nurse για την απάλυνση συμπτωμάτων κρυολογήματος. Όπως σημείωσαν, προσπαθούν να πείσουν τους πελάτες τους να εμπιστευθούν παρεμφερή φάρμακα.

Οι ελλείψεις που κυρίως αναφέρονται σε εθνικό επίπεδο αφορούν παστίλιες για το λαιμό, σκευάσματα για τον βήχα και παυσίπονα, ιδίως αναβράζοντα. Αφορούν δε τόσο πρωτότυπα όσο και γενόσημα φάρμακα.

Η αλυσίδα πώλησης φαρμάκων και καλλυντικών Superdrug είπε ότι δέχεται τεράστια ζήτηση για φάρμακα βήχα και κρυολογήματος

Η επικεφαλής του Συνδέσμου Ανεξάρτητων Πολλαπλών Φαρμακείων Λέιλα Χάνμπεκ δήλωσε ότι οι ανησυχίες για την επάρκεια των φαρμάκων συνεχίζεται και ότι παράλληλα η ζήτηση είναι αυξημένη λόγω των πολλών κρουσμάτων γρίπης και κρυολογημάτων.

Εκ μέρους του Βασιλικού Συλλόγου Φαρμακευτικής η Θορούν Γκόβιντ δήλωσε ότι «υπάρχει ανησυχία για τις ελλείψεις σε φάρμακα για τον βήχα και το κρυολόγημα και ναι υπάρχει ένα ζήτημα στην αλυσίδα εφοδιασμού που η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει σοβαρά».

Πηγή: skai.gr