ΗΠΑ-Εκλογές: Παραμένει μπροστά ο Μπάιντεν - 5 Πολιτείες απομένουν - Εμπόδια βάζει ο Τραμπ

Πλησιάζει όλο και περισσότερο τον πολυπόθητο αριθμό των 270 εκλεκτόρων, που αποτελεί και το «εισιτήριο» για το Οβάλ Γραφείου του Λευκού Οίκου, ο Τζο Μπάιντεν.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών κερδίζει μέχρι στιγμής 264 εκλέκτορες, έναντι 214 του Ντόναλντ Τραπ, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του Associated Press.

 

 

Σε 5 Πολιτείες η καταμέτρηση συνεχίζεται (Αλάσκα, Τζόρτζια, Βόρεια Καρολίνα, Νεβάδα, Πενσιλβάνια). Σύμφωνα με το Fox News τα αποτελέσματα της Νεβάδα αναμένεται να βγουν πρώτα.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, σε ομιλία του, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι αναμένει πως θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, ωστόσο απέφυγε να ανακοινώσει ότι είναι ο νικητής, λέγοντας πως είναι σαφές ότι εξασφαλίζει αρκετές Πολιτείες ώστε να κερδίσει την προεδρία. «Δεν είμαι εδώ για να διακηρύξω ότι νικήσαμε, αλλά να αναφέρω πως όταν τελειώσει η καταμέτρηση, πιστεύουμε ότι θα είμαστε οι νικητές», είπε και προσέθεσε «κάθε ψήφος πρέπει να μετρήσει» και ότι αυτή θα είναι «μια νίκη για τη δημοκρατία και την Αμερική».

Ο Ντόναλντ Τραμπ, από την άλλη, εξακολουθεί να αμφισβητεί ευθέως τα αποτελέσματα. Μετά την βιαστική χθεσινή του δήλωση, ότι είναι ο νικητής πριν καν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων, η νομική ομάδα της καμπάνιας του Αμερικανού προέδρου προσέφυγε στη δικαιοσύνη και στη Τζόρτζια, απαιτώντας να ανασταλεί η διαδικασία της καταμέτρησης. 

Το επιτελείο του Τραμπ προσφεύγει στο Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο ζητώντας να παρέμβει για μια απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Πενσιλβανίας που επιτρέπει την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων μετά την ημέρα των εκλογών. Εξάλλου, το «στρατόπεδο» του Τραμπ δηλώνει ότι καταθέτει αγωγή στην Πενσιλβανία για την αναστολή της καταμέτρησης στην πολιτεία-κλειδί επικαλούμενο παρατυπίες σχετικά με την εκλογική διαδικασία. 

Το προεκλογικό επιτελείο του Ρεπουμπλικανού προέδρου ανακοίνωσε ότι κατέθεσε προσφυγή στις δικαστικές αρχές το Μίσιγκαν ζητώντας να σταματήσει η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.

Αντιδράσεις Ρεπουμπλικανών για την καταμέτρηση ψήφων από Fox News και Associated Press

Οι οπαδοί του Τραμπ κατακεραυνώνουν και το Fox News, το αμερικανικό δίκτυο που τα τελευταία χρόνια αποτέλεσε σε πολλές περιπτώσεις φιλικό περιβάλλον για τους Ρεπουμπλικανούς, καθώς το βράδυ των εκλογών τόσο το Fox όσο και το Associated Press ανακοίνωσαν ότι ο Μπάιντεν κέρδισε στην Αριζόνα, αν και είχε καταμετρηθεί περίπου το 70% των ψήφων, κάτι που εξόργισε τον Τραμπ και τους συμβούλους του.

Περίπου 200 διαδηλωτές φώναζαν «Ντροπή στο Fox!», ενώ άλλοι δήλωσαν ότι πήγαν στο σημείο μετά το tweet του Μάικ Τσέρνοβιτς, ενός ακροδεξιού ακτιβιστή.

Αντίστοιχες σκηνές εκτυλίχθηκαν χθες το απόγευμα στο κέντρο του Ντιτρόιτ, όπου τοπικοί αξιωματούχοι εμπόδισαν περίπου 30 άτομα, κυρίως Ρεπουμπλικανούς, να εισέλθουν σε αίθουσα όπου γινόταν καταμέτρηση ψηφοδελτίων εν μέσω αβάσιμων φημών ότι η διαδικασία είχε αλλοιωθεί.

Σε εξήγηση που έδωσε το Associated Press, διευκρίνησε ότι ο λόγος που καταχώρησε την Αριζόνα στις νίκες του Μπάιντεν ήταν διότι οι ψήφοι που απέμεναν να καταμετρηθούν δεν ήταν αρκετές για να γίνει ανατροπή και να περάσει μπροστά ο Τραμπ.

Μικραίνει η «ψαλίδα» στη Τζώρτζια

Η εκστρατεία του Τραμπ και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα της Τζώρτζια υπέβαλαν αγωγή στην πολιτεία την Τετάρτη, ισχυριζόμενοι ότι αξιωματούχοι σε μια κομητεία με Δημοκρατικούς μετράνε ψηφοδέλτια για τον προεδρικό αγώνα που ελήφθησαν μετά την ολοκλήρωση των δημοσκοπήσεων την Τρίτη.

Υπέβαλε επίσης δύο άλλες αγωγές - στα πεδία μάχης του Μίσιγκαν και της Πενσυλβανία - για την καταμέτρηση των ψήφων. 

Πηγή: skai.gr