Αμερικανικές εκλογές 2020: Διατηρούν τον έλεγχο στη Γερουσία οι Ρεπουμπλικάνοι

Οι Ρεπουμπλικάνοι οδεύουν να διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας των ΗΠΑ, καθώς η γερουσιάστρια Σούζαν Κόλινς, που φερόταν να κινδυνεύει, εξασφαλίζει την επανεκλογή της στο Μέιν, ενώ άλλα στελέχη της Γερουσίας που ανήκουν στο GOP παραμένουν μπροστά από τους Δημοκρατικούς αντιπάλους τους στις λιγοστές κούρσες που δεν έχουν κριθεί.

Οι Δημοκρατικοί, που ενόψει εκλογών πιστευόταν πως είχαν καλές πιθανότητες να αποκτήσουν πλειοψηφία στο σώμα, κερδίζουν μόνο μία έδρα μέχρι εδώ και οι πιθανότητές τους να αυξήσουν το μέγεθος της κοινοβουλευτικής τους ομάδας εξανεμίζονται, παρ’ όλο το προβάδισμα που διέθεταν σε διαθέσιμα κεφάλαια τις τελευταίες εβδομάδες της προεκλογικής εκστρατείας.

Οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν πλειοψηφία 53 εδρών έναντι 47 των Δημοκρατικών στη Γερουσία. Για να εξασφαλίσουν τον έλεγχο του σώματος, οι Δημοκρατικοί καλούνταν να αποσπάσουν τρεις έδρες από τους αντιπάλους τους αν ο Τζο Μπάιντεν εκλεγόταν πρόεδρος και η Κάμαλα Χάρις αντιπρόεδρος με ψήφο στο σώμα. Αν ο Μπάιντεν έχανε από τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, θα χρειαζόταν να αποσπάσουν τέσσερις έδρες.

Στις αναμετρήσεις για πέντε έδρες στη Γερουσία που δεν έχουν κριθεί ακόμη οι Ρεπουμπλικάνοι προηγούνται σε Αλάσκα, Τζόρτζια και Βόρεια Καρολίνα, ενώ ο Δημοκρατικός υποψήφιος Γκάρι Πίτερς προηγείται οριακά του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του Τζον Τζέιμς στο Μίσιγκαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ