Πέθανε ο Γάλλος κοινωνιολόγος Αλέν Τουρέν

Ο Αλέν Τουρέν ήταν ιδρυτής και διευθυντής ερευνών του Κέντρου Κοινωνιολογικής Ανάλυσης και Παρέμβασης στην Ανώτατη Σχολή Κοινωνικών Σπουδών του Παρισιού και συγγραφέας πολυάριθμων βιβλίων

Πέθανε σε ηλικία 97 ετών ο εμβληματικός Γάλλος κοινωνιολόγος Αλέν Τουρέν (Alain Touraine), όπως ανακοίνωσε η κόρη του.

Ο Αλέν Τουρέν ήταν ιδρυτής και διευθυντής ερευνών του Κέντρου Κοινωνιολογικής Ανάλυσης και Παρέμβασης στην Ανώτατη Σχολή Κοινωνικών Σπουδών του Παρισιού και συγγραφέας πολυάριθμων βιβλίων.

Γεννήθηκε στις 3 Αυγούστου 1925, Διετέλεσε διευθυντής ερευνών στην École des Hautes Études en Sciences Sociales, όπου ίδρυσε το Centre d'étude des mouvements sociaux. Ο Τουρέν υπήρξε σημαντική μορφή στην ίδρυση της γαλλικής κοινωνιολογίας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και αργότερα έγινε διεθνώς αναγνωρισμένος κοινωνιολόγος των κοινωνικών κινημάτων, ιδίως του φοιτητικού κινήματος του Μάη του '68 στη Γαλλία και του συνδικαλιστικού κινήματος Solidarity στην κομμουνιστική Πολωνία.

Το κύριο ενδιαφέρον του στο μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του ήταν τα κοινωνικά κινήματα. Έχει μελετήσει και γράψει εκτενώς για τα εργατικά κινήματα σε όλο τον κόσμο, ιδίως στη Λατινική Αμερική.

Υπήρξε μέλος της Ακαδημίας της Ευρώπης, της Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών και επίτιμος διδάκτορας των Πανεπιστημίων της Λουβαίν, της Γενεύης, του Μόντρεαλ, του Γιορκ, της Μπολόνια, του Μεξικού, του Περού, κ.ά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ