Πέθανε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο στον οποίο είχε μεταμοσχευθεί καρδιά χοίρου

Πέθανε ο άνδρας στον οποίο έγινε η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς χοίρου δύο μήνες μετά την πειραματική επέμβαση, ανακοίνωσε το νοσοκομείο στο οποίο έγινε η επέμβαση.

Ο 57χρονος ασθενής, σύμφωνα με την ανακοίνωση του νοσοκομείου, πέθανε την Τρίτη. Δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη η ακριβής αιτία θανάτου, αλλά οι γιατροί είπαν ότι η κατάστασή του είχε επιδεινωθεί τις τελευταίες ημέρες. 

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ είχε χορηγήσει ειδική άδεια για τη διενέργεια της πρωτοποριακής μεταμόσχευσης με το σκεπτικό ότι αλλιώς ο ασθενής θα είχε πεθάνει.

Ο χοίρος από τον οποίο ελήφθη η καρδιά, είχε προηγουμένως τροποποιηθεί γενετικά από την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Revivicor (θυγατρική της United Therapeutics), έτσι ώστε να απενεργοποιηθούν ορισμένα γονίδια του.

Επαναστατική χειρουργική επέμβαση

Μετά τη διαδικασία, οι γιατροί του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου του Μέριλαντ είπαν ότι το μόσχευμα έδειξε ότι μια γενετικά τροποποιημένη καρδιά από χοίρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο ανθρώπινο σώμα χωρίς να απορριφθεί αμέσως. 

Μια μέρα πριν από το χειρουργείο ο ασθενής είχε δηλώσει: «Ήταν να πεθάνω ή να κάνω αυτή τη μεταμόσχευση. Θέλω να ζήσω. Ξέρω ότι είναι μια βολή στο σκοτάδι, αλλά είναι η τελευταία μου επιλογή». 

Μιλώντας μετά τον θάνατο του 57χρονου, ο χειρουργός του Dr Bartley Griffith δήλωσε: «Είμαστε συντετριμμένοι από την απώλεια του κ. Bennet. Αποδείχθηκε ένας γενναίος και ευγενής ασθενής που πάλεψε μέχρι το τέλος». 

Πηγή: skai.gr