Πεσκόφ: «Ουδέν σχόλιον» σε ερώτηση αν το Κρεμλίνο θέλει αλλαγή «καθεστώτος» στο Κίεβο

«Η ειδική επιχείρηση θα τελειώσει όταν επιτευχθούν οι στόχοι της» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου

Η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία θα τελειώσει όταν επιτευχθούν οι στόχοι της, διεμήνυσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Ο Ρώσος πρόεδρος [Βλαντίμιρ] Πούτιν έχει περιγράψει τους στόχους για αυτήν την ειδική στρατιωτική επιχείρηση. Η εκπλήρωση αυτών των στόχων θα σημάνει το τέλος της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», επισήμανε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση Ρώσων δημοσιογράφων.

Πάντως, ο Πεσκόφ δεν σχολίασε τη δήλωση ότι τα αποτελέσματα της ειδικής επιχείρησης δεν μπορούν να επιτευχθούν υπό το σημερινό ουκρανικό καθεστώς.

Η Μόσχα αρχικά κατηγόρησε την κυβέρνηση Ζελένσκι ως παράνομη. Σε μεταγενέστερους γύρους συνομιλιών, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία παρατείνεται, η αντιπροσωπεία της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις σταμάτησε να κάνει αναφορά για απαίτηση για αλλαγή καθεστώτος και φαινομενικά προωθεί μια διευθέτηση στην οποία θα παραμείνει ως έχει η κυβέρνηση Ζελένσκι.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, όταν ανακοίνωσε την έναρξη της στρατιωτικής ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, έθεσε αρκετούς στόχους. Μεταξύ αυτών ήταν «η αποναζιστικοποίηση και η αποστρατικοποίηση της χώρας».

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε παράλληλα πως δεν επιτεύχθηκε συμφωνία με την Τουρκία για την εξαγωγή ουκρανικών δημητριακών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία επιδώκει μια συμφωνία ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία πάνω σ' ένα σχέδιο για την επανάληψη των εξαγωγών δημητριακών από ουκρανικά λιμάνια, αν και οι προοπτικές για μια συμφωνία είναι αμυδρές, σύμφωνα με το Reuters.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε επίσης πως δεν περιμένει ότι η Gazprom θα διακόψει τις προμήθειες αερίου σε άλλους Eυρωπαίους πελάτες της προσθέτοντας πως το σχέδιο για να υποχρεωθούν οι αγοραστές να πληρώνουν για το αέριο σε ρούβλια λειτουργεί όπως αναμενόταν.

Το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας αναφέρει σε νεότερη ενημέρωση για τις πολεμικές εξελίξεις στην Ουκρανία πως ενώ οι μάχες συνεχίζονται στο θύλακα του Σεβεροντονιέτσκ, τις τελευταίες 48 ώρες η ρωσική Ανατολική Ομάδα Δυνάμεων έχει αυξήσει τις προσπάθειες προέλασης προς τα νότια της πόλης Ίζιουμ.

Σημειώνεται πως η ρωσική προώθηση στον άξονα του Ίζιουμ είχε σταματήσει από τον Απρίλιο, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις αξιοποίησαν τη μορφολογία του εδάφους για να καθυστερήσουν τη ρωσική προέλαση.

Πηγή: skai.gr