Κλείσιμο

Η στρατιωτική επιχείρηση συνεχίζεται μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι, λέει ο Πεσκόφ μετά τα εδαφικά κέρδη της Ουκρανίας

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία δεν διαβλέπει προοπτικές για ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία ούτε βάση για τέτοιου είδους συνομιλίες.

Το Κρεμλίνο επέμεινε σήμερα ότι η Ρωσία θα πετύχει τους στρατιωτικούς της στόχους στην Ουκρανία, στην πρώτη δημόσια απάντηση στα σημαντικά κέρδη της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε να απαντήσει άμεσα, όταν ερωτήθηκε εάν ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει εμπιστοσύνη στην ηγεσία του στρατού του, απαντώντας ότι η «ειδική επιχείρηση» θα συνεχιστεί έως ότου πετύχει τους στόχους της.

«Η στρατιωτική επιχείρηση συνεχίζεται», δήλωσε ο Πεσκόφ. «Και θα συνεχιστεί έως ότου επιτευχθούν οι στόχοι που ορίστηκαν αρχικά».

«Φυσικά, οι όποιες ενέργειες του στρατού που εκτελούνται στο πλαίσιο της ειδικής επιχείρησης αναφέρονται στον Ανώτατο Διοικητή», δήλωσε ο Πεσκόφ, αναφερόμενος στον Πούτιν.

«Ο πρόεδρος είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον υπουργό Άμυνας και όλους τους στρατιωτικούς διοικητές. Δεν μπορεί να γίνεται κάτι άλλο κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», πρόσθεσε.

Ήταν η πρώτη αντίδραση από το Κρεμλίνο στην ουκρανική αντεπίθεση την περασμένη εβδομάδα, κατά την οποία το Κίεβο υποστηρίζει ότι ανακατέλαβε πάνω από 3.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδαφών σε διάστημα μερικών μόνο ημερών.

Ερωτηθείς εάν ο Πούτιν θα δώσει εντολή για γενική επιστράτευση ως απάντηση στην αντεπίθεση της Ουκρανίας, ο Πεσκόφ παρέπεμψε το ερώτημα στο υπουργείο Άμυνας.

Έως τώρα ο Πούτιν δεν έχει καταφύγει στην επιστράτευση των μονάδων εφέδρων της Ρωσίας, που αριθμούν περίπου 2 εκατ. άνδρες οι οποίοι υπηρέτησαν στρατιωτική θητεία μέσα στα πέντε προηγούμενα χρόνια.

Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία δεν διαβλέπει προοπτικές για ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία ούτε βάση για τέτοιου είδους συνομιλίες.

Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν διεξάγονται συζητήσεις για πιθανή αποστρατιωτικοποίηση του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια --μια από τις βασικές συστάσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) από την επίσκεψή του στη μονάδα αυτό τον μήνα.

Τα εδάφη που κέρδισαν γρήγορα οι Ουκρανοί στην περιοχή του Χαρκόβου είχαν ως αποτέλεσμα η Μόσχα να βρεθεί αντιμέτωπη με την πιο σοβαρή ήττα της από τότε που απωθήθηκε από τα περίχωρα της πρωτεύουσας Κίεβο τον Απρίλιο. Η προέλαση στέρησε από τη Ρωσία σημαντικά κέντρα επιμελητείας που χρησιμοποιούσε για να τροφοδοτεί τις δυνάμεις της στην ανατολική Ουκρανία.

Η σχεδόν απόλυτη σιωπή της Μόσχας για την ήττα --ή η απουσία εξήγησης για το τι συνέβη στη βορειοανατολική Ουκρανία-- έχει προκαλέσει την οργή ορισμένων σχολιαστών υπέρ του πολέμου και Ρώσων εθνικιστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ