Πεσκόφ: Εμείς θέλουμε διαπραγμάτευση με την Ουκρανία, ο Ζελένσκι δεν θέλει μαζί μας

Τι δήλωσε ο Ρώσος αξιωματούχος για το δημοσίευμα της Wall Street Journal για μυστικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ 

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε τη Δευτέρα να σχολιάσει το δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι το «δεξί χέρι» του Τζο Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν είχε μυστικές διαπραγματεύσεις με Ρώσους αξιωματούχος για την αποτροπή πυρηνικού κινδύνου. Πολλά πράγματα δημοσιεύονται από αγγλοσαξονικές εφημερίδες, αρκέστηκε να δηλώσει. 

Το δημοσίευμα της WSJ έρχεται μετά από ανάλογο δημοσίευμα της Washington Post, σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ προτρέπουν την Ουκρανία να δείξει «ανοιχτή» σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, και να υπαναχωρήσει από τη δημόσια άρνησή της για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις εάν δεν έχει προηγουμένως εγκαταλείψει την εξουσία ο Ρώσος πρόεδρος.

Ερωτηθείς και γι’ αυτό το ζήτημα, ο Ρώσος αξιωματούχος ανέφερε ότι «δεν ξέρουμε αν είναι αλήθεια ή όχι. Επειδή (...) υπάρχουν και αληθινά δημοσιεύματα, αλλά κυρίως δημοσιεύματα που είναι απολύτως εικασίες και καθαρά ψέματα. Επομένως, δεν μπορούμε να το σχολιάσουμε χωρίς να είμαστε βέβαιοι ότι αυτό είναι πράγματι αλήθεια». 

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου δήλωσε πάντως «ότι η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να επαναλάβει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης με την Ουκρανία».

Ωστόσο, έκανε λόγο για αδυναμία οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης, αφότου ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε διάταγμα που αποκλείει τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, εφόσον ο πρόεδρος της είναι ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Έχουμε πει επανειλημμένα ότι η ρωσική πλευρά παραμένει ανοιχτή για να επιτύχει τους στόχους της στις διαπραγματεύσεις, αλλά επίσης επιστήσαμε επανειλημμένα την προσοχή όλων στο γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε μια τέτοια ευκαιρία, καθώς κωδικοποιήθηκε στο Κίεβο, μετατράπηκε δηλαδή σε νόμο, η μη συνέχιση οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης με τη ρωσική πλευρά», απάντησε ο Πεσκόφ. 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν σχεδιάζει να μεταβεί στη Σύνοδο Κορυφής για την Ανατολική Ασία, που έχει προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο διευκρίνισε ακόμη ο Ρώσος διπλωμάτης. «Αυτό το ταξίδι δεν έχει προγραμματιστεί», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Η απόφαση της Ρωσίας να πραγματοποιήσει την «ειδική στρατιωτική της επιχείρηση» επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τις απειλές του Κιέβου για επανέναρξη του πυρηνικού του προγράμματος, υποστήριξε στο μεταξύ ο αναπληρωτής γραμματέας του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο προφίλ του στο VKontakte τη Δευτέρα. 

Δήλωσε ότι «’το καθεστώς του Κιέβου’ κλαίει πικρά για την απόφαση του Μνημονίου της Βουδαπέστης του 1994 για την απόσυρση του πυρηνικού οπλοστασίου [της Ουκρανίας] που κληρονόμησε από την ΕΣΣΔ και βρισκόταν στο έδαφός τους». 

«Και επίσης [οι Ουκρανοί ηγέτες είπαν] ότι θα το είχαν χρησιμοποιήσει εναντίον μας και των πολιτών τους με διαβολική ευχαρίστηση» ισχυρίστηκε  ο Μεντβέντεφ. «Την οποία υπαινίχθηκαν αναμφίβολα όταν απείλησαν να ξαναρχίσουν το πυρηνικό πρόγραμμα, το οποίο πυροδότησε σε μεγάλο βαθμό την ‘ειδική στρατιωτική επιχείρηση’», έγραψε.


 

Πηγή: skai.gr