Το «χαρτί» του «πυρηνικού τρόμου» παίζει ο Πούτιν – Ζαχάροβα: «Η ΕΕ θα διαλυθεί» 

Οι κυνικές αναφορές του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι σε επικοινωνία του με τον Εμανουέλ Μακρόν – Η ειρωνική δήλωση της Μαρία Ζαχάροβα 

Το «χαρτί» του «πυρηνικού τρόμου» παίζει εκ νέου ο Βλαντίμιρ Πούτιν, θέλοντας να δείξει ότι δεν μπλοφάρει λόγω σκοπιμότητας ή απόγνωσης, λόγω της διαφαινόμενης υποχώρησης του ρωσικού στρατού στη Χερσώνα στη νότια Ουκρανία. Σε μια εμφανή προσπάθεια να τρομάξει τη διεθνή κοινότητα, ο πρόεδρος της Ρωσίας, έφερε το παράδειγμα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι στη συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν. 

Σύμφωνα με γαλλικές διπλωματικές πηγές, ο Πούτιν δήλωσε κυνικά ότι οι βομβαρδισμοί -που προκάλεσαν την παράδοση της Ιαπωνίας και το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου- απέδειξαν ότι «δεν χρειάζεται να επιτεθείς στις μεγάλες πόλεις για να νικήσεις».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πυροδότησαν δύο ατομικές βόμβες πάνω από τις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι στις 6 και 9 Αυγούστου 1945 αντίστοιχα, με χιλιάδες αμάχους νεκρούς και τραυματίες που βασανίστηκαν επί δεκαετίες από τα τραύματά τους. Η Ιαπωνία παραδόθηκε στους συμμάχους στις 15 Αυγούστου.

«Ο Μακρόν ήταν σαφώς θορυβημένος. Ακούστηκε σαν μια πολύ βαριά νύξη ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο στην ανατολική Ουκρανία, αφήνοντας το Κίεβο άθικτο. Αυτή φάνηκε να είναι η ουσία των παρατηρήσεών του» δίπλωσε χαρακτηριστικά στη Daily Mail γαλλική κυβερνητική πηγή.

«Ο Πούτιν θέλει να περάσει το μήνυμα ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι, σύμφωνα με το ρωσικό δόγμα σχετικά με τα πυρηνικά όπλα» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Η Ρωσία υφίσταται βαριές απώλειες»

Ρωσία υφίσταται βαριές απώλειες στις συνεχιζόμενες "σφοδρές" επιθέσεις στην ανατολική περιφέρεια του Ντονέτσκ στην Ουκρανία και προετοιμάζει νέες επιθέσεις στις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές, δήλωσε εξάλλου για την κατάσταση των ρωσικών δυνάμεων ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον οποίο η Ουάσινγκτον φαίνεται να καλεί να δείξει "προθυμία" για συνομιλίες με τη Μόσχα.

"Συνεχίζονται οι πολύ σφοδρές ρωσικές επιθέσεις στην περιφέρεια του Ντονέτσκ. Ο εχθρός υφίσταται σοβαρές απώλειες εκεί", δήλωσε ο Ζελένσκι στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που μεταδόθηκε αργά απόψε.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι πιστεύει πως η Ρωσία "συγκεντρώνει δυνάμεις και μέσα για μια πιθανή επανάληψη των μαζικών επιθέσεων στις υποδομές μας, κυρίως στις ενεργειακές πρώτα απ' όλα".

«Η ΕΕ θα διαλυθεί»

«Οι προετοιμασίες για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαρκέσουν όσο χρόνο θα πάρει η διάλυση της ΕΕ» δήλωσε δηκτικά από πλευράς της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στο κανάλι της στο Telegram.

«Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρελι είπε στην εφημερίδα Welt am Sonntag ότι ‘οι προετοιμασίες για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση 'θα χρειαστούν χρόνια’. Προφανώς, όσο θα χρειαστεί η διάλυση της ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά η Ζαχάροβα.

Χωρίς νερό και ηλεκτρικό η Χερσώνα μετά από βομβαρδισμούς

Σημειώνεται ότι η πόλη της Χερσώνας, που παραμένει υπό την κατοχή του ρωσικού στρατού παρά την προώθηση των ουκρανικών δυνάμεων, ήταν σήμερα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και χωρίς νερό και το φράγμα Κακόβκα, στην ίδια περιοχή, υπέστη σοβαρές ζημιές μετά τα δύο πλήγματα που δέχθηκε για τα οποία Ρώσοι και Ουκρανοί ρίχνουν την ευθύνη οι μεν στους δε.

Ο Βλαντίμιρ Σάλντο, επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης της Χερσώνας, η οποία τοποθετήθηκε από τη Μόσχα, διαβεβαίωσε μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση Rossiya-24 ότι "οι ηλεκτρολόγοι έχουν ήδη φύγει για να πραγματοποιήσουν εργασίες επισκευής και η ηλεκτροδότηση αναμένεται να αποκατασταθεί σήμερα".

"Μετά την τρομοκρατική επίθεση, που οργανώθηκε από την ουκρανική πλευρά, τρεις τσιμεντένιοι πυλώνες με γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης υπέστησαν ζημιές στον άξονα Μπερισλάβ - Κακόβκα", είχε δηλώσει νωρίτερα στο Telegram η κατοχική διοίκηση. "Επί του παρόντος δεν υπάρχει ούτε ηλεκτρικό ρεύμα ούτε νερό στην πόλη (της Χερσώνας) και σε ορισμένες συνοικίες της περιφέρειας" που προσαρτήθηκε από τη Μόσχα στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής διοίκησης της περιφέρειας της Χερσώνας, ο Γιαροσλάβ Γιανούσεβιτς, δήλωσε ότι "ο ρωσικός στρατός ανατίναξε γραμμές υψηλής τάσης" σε μήκος 1,5 χλμ στην Μπερισλάβ. "Οι δυνάμεις κατοχής κατέστρεψαν επίσης γραμμές υψηλής τάσης που οδηγούν στην πόλη της Χερσώνας", προκαλώντας "προβλήματα τροφοδοσίας" για την πόλη και άλλους δήμους, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Πηγή: skai.gr