Πεσκόφ: Δεν θα κοπεί άμεσα η παροχή φυσικού αερίου - Από τέλη Απριλίου οι αποπληρωμές των σημερινών παραδόσεων

Βήμα προς τα πίσω, διορία προσαρμογής ή ρεαλισμός; Ο Ντμίτρι Πεσκόφ όρισε τον χρονικό ορίζοντα που θα μπορούσε η Μόσχα να θέσει σε εφαρμογή την απόφασή της να δέχεται την αποπληρωμή του φυσικού αερίου που παρέχει στις χώρες της Δύσης μόνο στο εθνικό της νόμισμα, το ρούβλι.

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, η Ρωσία δεν σκοπεύει να κλείσει άμεσα τους αγωγούς παροχής αερίου. Και αυτό διότι, όπως εξήγησε, οι σημερινές παραλαβές φυσικού αερίου θα αρχίσουν να αποπληρώνονται στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου. Τότε θα αποδειχθούν οι προθέσεις και των δύο πλευρών, με άλλα λόγια αν η Δύση είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί κατά μέτωπο, θυσιάζοντας ακόμη και τις ενεργειακές της ανάγκες ή αν ο Πούτιν είναι διατεθειμένος να κλείσει οριστικά κάθε πόρτα συνεννόησης με τον υπόλοιπο κόσμο, διακόπτοντας κάθε επαφή και συνεργασία.

«Για περισσότερες λεπτομέρειες, ωστόσο, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την Gazprom», πρόσθεσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Την Πέμπτη, ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο από την 1η Απριλίου (εννοώντας προφανώς τις παραλαβές της 1ης Απριλίου), οι αποπληρωμές του φυσικού αερίου από τις χώρες της Δύσης, θα πρέπει να γίνονται μόνο με ρούβλια, μέσω λογαριασμών που θα ανοιχτούν σε ρωσικές τράπεζες. Πιο απλά, τα κράτη που προμηθεύονται ρωσικό πετρέλαιο, θα πρέπει να ανοίξουν ειδικούς λογαριασμούς σε ρωσικές τράπεζες, να καταθέτουν το αντίτιμο στο νόμισμά τους και αυτό να μετατρέπεται σε ρούβλια και να είναι διαθέσιμο στη ρωσική κυβέρνηση.

Πηγή: skai.gr