Κλείσιμο

Περού: Συνεργάτες του Καστίγιο λένε ότι κάποιος τον... νάρκωσε για να διαλύσει το Κοινοβούλιο

«Τον ρώτησα γιατί διάβασε» το διάγγελμα διάλυσης του Κοινοβουλίου «και μου απάντησε ότι δεν το θυμάται», είπε ο πρώην προσωπάρχης του,  Γκιντίο Μπελίδο, αφού τον επισκέφθηκε στο αστυνομικό τμήμα όπου κρατείται προσωρινά.

Ο πρώην προσωπάρχης και ο δικηγόρος του Πέδρο Καστίγιο υποστήριξαν σήμερα ότι ο πρώην πρόεδρος του Περού, ο οποίος καθαιρέθηκε από το αξίωμα και έχει τεθεί υπό κράτηση, «υποκινήθηκε» από κάποιους για να διαλύσει το Κοινοβούλιο της χώρας, όντας υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών. «Δεν θυμάται» το τηλεοπτικό διάγγελμά του, διαβεβαίωσε ο ένας από τους δύο.

«Τον ρώτησα γιατί διάβασε» το διάγγελμα διάλυσης του Κοινοβουλίου «και μου απάντησε ότι δεν το θυμάται», είπε ο πρώην προσωπάρχης του,  Γκιντίο Μπελίδο, αφού τον επισκέφθηκε στο αστυνομικό τμήμα όπου κρατείται προσωρινά. Οι εισαγγελικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα εναντίον του για «στάση» και «συνωμοσία».

«Υπάρχουν ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος εξαναγκάστηκε να διαβάσει αυτό το μήνυμα και ότι εκείνος που συνέταξε το κείμενο το έκανε για να επωφεληθεί από το κενό» εξουσίας, έγραψε στο Twitter ο Μπελίδο. «Απαιτούμε να καθοριστεί ποιοι ήταν οι αρχιτέκτονες αυτής της πτώσης», πρόσθεσε.

Ενώ το κοινοβούλιο επρόκειτο να ξεκινήσει, για τρίτη φορά, τη διαδικασία καθαίρεσης του προέδρου Καστίγιο, εκείνος εμφανίστηκε στην τηλεόραση, ανακοίνωσε ότι διαλύει το κοινοβούλιο και κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με τον Μπελίδο, «η ψυχολογική κατάσταση του Καστίγιο όταν διάβασε το μήνυμα προς το έθνος είναι η απόδειξη ότι δεν ήταν καλά διανοητικά». Ζήτησε να γίνει κατεπειγόντως τοξικολογική εξέταση και να αφεθεί ελεύθερος ο «καθηγητής Πέδρο Καστίγιο», συνοδεύοντας το μήνυμα με μια φωτογραφία του, στο πλευρό του πρώην προέδρου και τη λεζάντα: «Κουράγιο πρόεδρε, ο λαός θα σε απελευθερώσει».

Τη θεωρία ότι ο Καστίγιο ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών την είχε ήδη διατυπώσει ο δικηγόρος του, Γκιγιέρμο Ολιβέρα.

«Αυτό που ξέρω είναι πως όταν ο πρώην πρόεδρος διάβασε αυτό το μήνυμα που έγραψαν άλλοι, λίγα λεπτά νωρίτερα, του έδωσαν να πιει ένα υποτιθέμενο νερό και αφού ήπιε το νερό έχασε τα μυαλά του», είπε ο Ολιβέρα στους δημοσιογράφους. «Όλοι είδαν ότι διάβαζε τρεμάμενος και υποθέτω ότι ήταν υπό την επήρεια κάποιου ηρεμιστικού», πρόσθεσε.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης η αστυνομία έκανε έρευνα στην προεδρία και σε ορισμένα υπουργεία, αναζητώντας στοιχεία για την έρευνα σε βάρος του Καστίγιο και ιδίως πλάνα από κάμερες παρακολούθησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ