Περιοδεία Μπλίνκεν στη Λατινική Αμερική για σύσφιξη σχέσεων

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ξεκινά σήμερα από την Κολομβία περιοδεία στη Λατινική Αμερική με στόχο να επαναβεβαιώσει τους δεσμούς της Ουάσινγκτον με σημαντικές συμμαχικές χώρες.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ξεκινά σήμερα από την Κολομβία περιοδεία στη Λατινική Αμερική με στόχο να επαναβεβαιώσει τους δεσμούς της Ουάσινγκτον με σημαντικές συμμαχικές χώρες, μετά τη νίκη εκεί πολλών υποψηφίων της αριστεράς στις προεδρικές εκλογές.

Σήμερα και αύριο ο Μπλίνκεν θα βρεθεί στη Μπογκοτά, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Γκουστάβο Πέτρο, ο οποίος τον Αύγουστο έγινε ο πρώτος αριστερός πρόεδρος στην ιστορία της Κολομβίας.

Η μάχη κατά του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και οι επιπτώσεις της στην ασφάλεια, την υγεία και το περιβάλλον, όπως και η μετανάστευση θα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσουν οι δύο άνδρες.

Στη συνέχεια ο Αμερικανός υπουργός θα μεταβεί στο Σαντιάγο την Τετάρτη, όπου θα συναντηθεί με το 36χρονο αριστερό πρόεδρο της Χιλής Γκαμπριέλ Μπόριτς, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον Μάρτιο.

O Μπλίνκεν θα επισκεφθεί τέλος την Πέμπτη και την Παρασκευή τη Λίμα του Περού, όπου θα συμμετάσχει στην ετήσια γενική συνέλευση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ).

Στη διάρκεια της συνέλευσης αυτής, στην οποία συμμετέχουν οι χώρες της αμερικανικής ηπείρου, αναμένεται να υιοθετηθούν πολλές αποφάσεις μεταξύ των οποίων για τον τερματισμό «της ρωσικής επιθετικότητας εναντίον της Ουκρανίας» - με κάποιες λατινοαμερικάνικες χώρες να έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους-, για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Νικαράγουα και για την κατάσταση στην Αϊτή.

Ο Μπλίνκεν θα συνομιλήσει την Πέμπτη με τον αριστερό πρόεδρο του Περού Πέδρο Καστίγιο.

Η περιοδεία του Μπλίνκεν ξεκινά μία ημέρα μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία, στις οποίες ο αριστερός πρώην πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα κέρδισε με μικρότερο του αναμενόμενου ποσοστό τον απερχόμενο πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου. Ο δεύτερος γύρος των εκλογών είναι προγραμματισμένος για τις 30 Οκτωβρίου.

Ο Αμερικανός υπουργός εξέφρασε σε ανάρτησή του στο Twitter χθες Κυριακή το βράδυ την ικανοποίησή του για τον επιτυχή πρώτο γύρο των εκλογών, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «και ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί με το ίδιο ειρηνικό πνεύμα».

Εξάλλου το Σάββατο ανακοινώθηκε ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ των ΗΠΑ και της Βενεζουέλας, η οποία εντάσσεται σε ένα πλαίσιο αναθέρμανσης των σχέσεων των δύο χωρών, αν και η Ουάσινγκτον δεν έχει αναγνωρίσει ποτέ την επανεκλογή το 2018 του Νικολάς Μαδούρο στην προεδρία.

«Ποτέ δεν είχαμε τόσο ισχυρές σχέσεις με το νότιο ημισφαίριο», διαβεβαίωσε την Παρασκευή ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για τη Λατινική Αμερική Μπράιαν Νίκολς, απορρίπτοντας την ιδέα ότι η Ουάσινγκτον έχει παραμελήσει τους εταίρους της στην περιοχή.

Πηγή: skai.gr