Πέντε διασώστες νεκροί από το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Νόρου στις Φιλιππίνες- Εκατομμύρια σπίτια πλημμυρισμένα (βίντεο)

Ο τυφώνας προκάλεσε ριπές έως και 240 χλμ/ώρα (149 μίλια/ώρα) 

Καταστροφικό ήταν το πέρασμα του τυφώνα Νόρου από τις Φιλιππίνες το οποίο άφησε πίσω του πέντε νεκρούς και ανυπολόγιστες ζημιές.

Σύμφωνα με τις αρχές, πέντε μέλη υπηρεσιών διάσωσης έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή Σαν Μιγκέλ, βόρεια της πρωτεύουσας Μανίλα και εκατομμύρια σπίτια παραμένουν πλημμυρισμένα και χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Σύμφωνα με αξιωματούχο υπεύθυνο για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών στο Σαν Μιγκέλ, τον Ρενάν Ερέρα, τα πέντε μέλη των υπηρεσιών διάσωσης πιθανόν πνίγηκαν εξαιτίας της ανόδου του επιπέδου των υδάτων.

Η συγκεκριμένη περιοχή ήταν μεταξύ εκείνων που επλήγησαν σημαντικά από τον τυφώνα Νόρου, με ορισμένους κατοίκους να είναι εγκλωβισμένοι στις στέγες των σπιτιών τους, ενώ άλλοι προσπαθούσαν όπως όπως να μεταφέρουν τις προμήθειές τους. 

Ο τυφώνας προκάλεσε ριπές έως και 240 χλμ/ώρα (149 μίλια/ώρα) στην πόλη Λουζόν.

Ο Νόρου, έφτασε αρχικά στην ξηρά ως σούπερ τυφώνας, αλλά αργότερα το βράδυ της Κυριακής αποδυναμώθηκε. Μέχρι σήμερα το βράδυ, ο τυφώνας αναμένεται να έχει αποχωρήσει από τις Φιλιππίνες.

Φιλιππίνες

Σχεδόν 75.000 άνθρωποι χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους πριν από την έλευση του Νόρου, καθώς οι μετεωρολόγοι προειδοποιούσαν εναντίον του κινδύνου πλημμυρών σε ευάλωτες περιοχές.

«Πιστεύω ότι ίσως σταθήκαμε τυχεροί, τουλάχιστον αυτή τη φορά», είπε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Φερντινάντ Μάρκος κατά τη διάρκεια ενημέρωσης τη Δευτέρα. «Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο από αυτό που κάναμε αυτές τις δύο τελευταίες ημέρες, η προετοιμασία που κάναμε ήταν πολύ σημαντική», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων έδωσε επίσης εντολή να δοθούν προμήθειες με αεροπλάνο και να παρασχεθεί εξοπλισμός καθαρισμού στις κοινότητες που έχουν πληγεί περισσότερο από το τυφώνα. 

Πηγή: skai.gr