Το Παρίσι θα διεκδικήσει την έδρα της Ευρωπαϊκής Αρχής καταπολέμησης μαύρου χρήματος

Στόχος του οργανισμού θα είναι η σύγκλιση και η εναρμόνιση των πολιτικών που ακολουθούν τα κράτη μέλη της ΕΕ στον τομέα της καταπολέμησης του μαύρου χρήματος.

Το Παρίσι θα είναι μία από τις πόλεις που θα διεκδικήσουν την έδρα της Ευρωπαϊκής Αρχής καταπολέμησης μαύρου χρήματος, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

Η δημιουργία αυτού του νέου ευρωπαϊκού οργανισμού, σκοπός του οποίου είναι να καταπολεμηθεί το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος και η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, αποφασίστηκε το 2021 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στόχος του θα είναι η σύγκλιση και η εναρμόνιση των πολιτικών που ακολουθούν τα κράτη μέλη της ΕΕ στον τομέα της καταπολέμησης του μαύρου χρήματος. Στον οργανισμό θα συμμετέχουν εμπειρογνώμονες και διοικητικά στελέχη από το σύνολο των κρατών μελών της ΕΕ, ο δε ετήσιος προϋπολογισμός του, που θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκτιμάται ότι σε πρώτη φάση θα είναι της τάξεως των 40 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα βασικά επιχειρήματα του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών υπέρ της υποψηφιότητας του Παρισιού είναι η τεχνογνωσία και οι καλές επιδόσεις της Γαλλίας στον τομέα της αντιμετώπισης του μαύρου χρήματος, ο κοσμοπολίτικος χαρακτήρας του Παρισιού όπου ήδη βρίσκονται εγκατεστημένοι άλλοι ευρωπαϊκοί οργανισμοί, καθώς και το γεγονός ότι συνδέεται αεροπορικά με όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η Φρανκφούρτη, η Βιέννη, η Μαδρίτη και το Βίλνιους είναι επίσης πόλεις υποψήφιες για την έδρα του νέου ευρωπαϊκού οργανισμού, η δε σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί του χρόνου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πηγή: skai.gr
TAGS: ΠΑΡΙΣΙ