Κλείσιμο

Παρίσι: Συγκέντρωση υποστήριξης στους Γάλλους κρατούμενους στο Ιράν, στις 28 Ιανουαρίου

Η Τεχεράνη έκανε γνωστό ότι όλοι οι ξένοι κρατούνται βάσει της εσωτερικής νομοθεσίας του Ιράν, και δηλώνει έτοιμη για ανταλλαγές κρατουμένων

Οι επιτροπές υποστήριξης και συγγενείς αρκετών Γάλλων που κρατούνται στο Ιράν οργανώνουν συγκέντρωση υποστήριξης στις 28 Ιανουαρίου στο Τροκαντερό στο Παρίσι, για να σημάνουν συναγερμό για "τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης που τους επιβάλλονται".

"Σήμερα επτά Γάλλοι κρατούνται στο Ιράν για χαλκευμένους λόγους", καταγγέλλουν οι επιτροπές αυτές σε ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι συγγενείς της Φαριντά Αντελχάχ, του Μπενζαμέν Μπιέρ, της Σεσίλ Κολέρ και του Μπερνάρ Φελάν.

"Κατηγορούμενοι για κατασκοπεία από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, οι άνθρωποι αυτοί στερούνται τα πιο βασικά δικαιώματά τους, αρχής γενομένης από το δικαίωμα στη δικαστική έρευνα και σε δίκη αντάξια των ονομάτων αυτών", προσθέτουν.

Υπογραμμίζουν ότι οι Γάλλοι πολίτες στερούνται τις επαφές με του οικείους τους "εδώ και μήνες και ορισμένοι μπαίνουν στην απομόνωση", αναφέρουν οι επιτροπές και οι συγγενείς εκφράζοντας ανησυχία για τη σωματική και την ψυχολογική τους υγεία και ζητούν "αμέσως την απελευθέρωσή τους και τον επαναπατρισμό τους".

Η συγκέντρωση που θα είναι "συμβολική και ειρηνική" θα διεξαχθεί στις 14.00 τοπική ώρα στο δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Παρίσι.

Δεκάδες Δυτικοί πολίτες κρατούνται στο Ιράν, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από τους υποστηρικτές τους ότι είναι αθώοι που χρησιμοποιούνται από τους Φρουρούς της Επανάστασης ως μοχλοί, καθώς το Ιράν και οι μεγάλες δυνάμεις προσπαθούν να αναβιώσουν τη διεθνή συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2015, η οποία εγγυάται τον μη στρατιωτικό χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, που κατηγορείται παρά τις διαψεύσεις του, ότι προσπαθεί να αποκτήσει ατομικά όλα.

Χώρες όπως η Γαλλία, δεν διστάζουν πλέον να κατηγορήσουν την Τεχεράνη ότι τους κάνει "ομήρους του κράτους".

Η Τεχεράνη έκανε γνωστό ότι όλοι οι ξένοι κρατούνται βάσει της εσωτερικής νομοθεσίας του Ιράν, και δηλώνει έτοιμη για ανταλλαγές κρατουμένων.

Η Γαλλο-ιρανή ερευνήτρια Φαριμπά Αντελχάχ συνελήφθη τον Ιούλιο του 2019 και στη συνέχεια καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών για προσβολή της εθνικής ασφάλειας.

Ο Μπενζαμέν Μπριέρ συνελήφθη τον Μάιο του 2020 και καταδικάστηκε σε φυλάκιση οκτώ ετών και οκτώ μηνών για κατασκοπεία.

Η Σεσίλ Κολέρ και ο σύντροφός της Ζακ Παρί συνελήφθησαν τον Μάιο ενώ έκαναν τουρισμό στο Ιράν.

Πιο πρόσφατα, έγινε γνωστή η ταυτότητα του Γαλλο-ιρλανδού Μπερνάρ Φελάν, που κρατείται σε ιρανική φυλακή από τον Οκτώβριο, κι ενώ το ιρανικό καθεστώς είναι αντιμέτωπο σε μεγάλες διαδηλώσεις μετά τον θάνατο στις 16 Σεπτεμβρίου της Μαχσά Αμινί, η οποία κρατείτο από την αστυνομία ηθών για παραβίαση του ιρανικού ενδυματολογικού κώδικα.

Το όνομα δύο άλλων Γάλλων πολιτών που έχουν φυλακιστεί στο Ιράν δεν είναι γνωστό.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών είχε διαβεβαιώσει για την "πλήρη" κινητοποίηση των γαλλικών αρχών για την απελευθέρωση των επτά πολιτών.

Η Τεχεράνη ανακοίνωσε τον Σάββατο την εκτέλεση δι απαγχονισμού ενός Ιρανο-βρετανού, πρώην υψηλόβαθμου αξιωματούχου του τομέα άμυνας του Ιράν, που καταδικάστηκε σε θάνατο για κατασκοπεία υπέρ των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, προκαλώντας την οργή και τον "αποτροπιασμό" του Λονδίνου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ