Κλείσιμο

Παρίσι: Επαγρυπνούμε, θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο για να αποφύγουμε πυρηνική καταστροφή

«Ακούσαμε απειλές από τη Μόσχα, αλλά η διατήρηση των διπλωματικών διαύλων μας βοηθά να εξηγήσουμε ότι αυτό το σενάριο είναι απαράδεκτο», σημείωσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής προεδρίας.

Η Γαλλία επαγρυπνεί και διατηρεί διπλωματικούς διαύλους με τη Ρωσία προκειμένου να αποκλείσει το σενάριο μιας πυρηνικής καταστροφής, δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Ολιβιέ Βεράν.

«Η Γαλλία και η Δυτική Ευρώπη επαγρυπνούν σε μεγάλο βαθμό, και θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα, συμπεριλαμβανομένων των διπλωματικών, προκειμένου να αποτρέψουν την εξέλιξη των γεγονότων σύμφωνη με το σενάριο μιας πυρηνικής καταστροφής», δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι BFM. «Ακούσαμε απειλές από τη Μόσχα, αλλά η διατήρηση των διπλωματικών διαύλων μας βοηθά να εξηγήσουμε ότι αυτό το σενάριο είναι απαράδεκτο», σημείωσε ο αξιωματούχος.

«Εξετάζουμε προσεκτικά όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης γύρω από τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια (ZNPP)», είπε. Σύμφωνα με τον γάλλο αξιωματούχο, «επί του παρόντος, η αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) εργάζεται στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής προκειμένου να διασφαλίσει τις συνθήκες ασφαλείας του και να επιβεβαιώσει την απουσία προβλημάτων με τους αντιδραστήρες του».

Ο πυρηνικός σταθμός Ζαπορίζια που βρίσκεται στο Ενεργοντάρ ελέγχεται από ρωσικά στρατεύματα. Στις αρχές Σεπτεμβρίου,την πυρηνική εγκατάσταση επισκέφθηκε η αποστολή του ΔΟΑΕ με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή της Ραφαέλ Γκρόσι. Μετά την αποχώρηση της αποστολής από τον πυρηνικό σταθμό, δύο υπάλληλοι του ΔΟΑΕ έμειναν πίσω ως παρατηρητές. Αργότερα, ο ΔΟΑΕ δημοσίευσε μια έκθεση που προέτρεπε τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας γύρω από την πυρηνική εγκατάσταση για την πρόληψη ατυχημάτων που προκληθούν από στρατιωτική δράση.
 

Πηγή: skai.gr