Παραθυράκι νομιμοποίησης για τα… «μαγικά μανιτάρια» στο Νιου Τζέρσεϊ

Οι ενήλικες θα μπορούν νόμιμα να καλλιεργούν ή να επεξεργάζονται φυτά ή μύκητες που μπορούν να παράγουν ψιλοκυβίνη για προσωπική χρήση, αρκεί να διατηρούνται σε ιδιωτική ιδιοκτησία και μακριά από τα χέρια ανηλίκων

Η Γερουσία της πολιτείας του Νιου Τζέρσεϊ έφερε νομοσχέδιο που θα νομιμοποιεί τα «μαγικά μανιτάρια» για τη θεραπεία ψυχικών διαταραχών. Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με τη διατύπωσή του, θα επιτρέπει στους κατοίκους άνω των 21 ετών να «κατέχουν, να αποθηκεύουν, να χρησιμοποιούν, να καταπίνουν, να εισπνέουν, να επεξεργάζονται, να μεταφέρουν, να παραδίδουν χωρίς αντάλλαγμα ή να διανέμουν χωρίς αντάλλαγμα τέσσερα γραμμάρια ή λιγότερο ψιλοκυβίνης».

Η παραισθησιογόνος ουσία που περιέχουν τα μανιτάρια αυτά είναι η ψιλοκυβίνη (psilocybin). Πρόκειται για μια ουσία με δράση παρόμοια με αυτή του LSD, αλλά ελαφρότερης μορφής και συνήθως περιέχεται σε αναλογία μικρότερη του 0,5%. Η επίδραση ξεκινά 20 λεπτά μετά την κατάποση και διαρκεί για 6 ώρες περίπου.

Οι ενήλικες θα μπορούν νόμιμα να καλλιεργούν ή να επεξεργάζονται φυτά ή μύκητες που μπορούν να παράγουν ψιλοκυβίνη για προσωπική χρήση, αρκεί να διατηρούνται σε ιδιωτική ιδιοκτησία και μακριά από τα χέρια ανηλίκων.

Ο πρόεδρος της πολιτειακής Γερουσίας, Νικόλαο Σκούταρι, πιστεύει ότι η ψιλοκυβίνη μπορεί να είναι ευεργετική για την ψυχική υγεία και μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία ασθενειών όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα διαγράφονται πλέον τα ποινικά αδικήματα του παρελθόντος που σχετίζονται με τα ψυχεδελικά μανιτάρια.

Τον Φεβρουάριο του 2021, ο κυβερνήτης Φιλ Μέρφι υπέγραψε νομοσχέδιο που επαναπροσδιορίζει την κατοχή ψιλοκυβίνης στο Νιου Τζέρσεϊ, μειώνοντας την ποινή για κατοχή μικρής ποσότητας σε μέγιστο πρόστιμο 1.000 δολαρίων και έως έξι μήνες φυλάκισης, σύμφωνα με τη «New York Post». 

Οι πωλήσεις μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς άρχισαν στην πολιτεία στις 21 Απριλίου και απέφεραν πάνω από 24 εκατομμύρια δολάρια τον πρώτο μήνα, σύμφωνα με τους αξιωματούχους. Οι κάτοικοι του Νιου Τζέρσεϊ δεν επιτρέπεται να καλλιεργούν τη δική τους μαριχουάνα για προσωπική χρήση στο σπίτι, σε αντίθεση με ό,τι προβλέπει το νομοσχέδιο του Σκούταρι.

Οι ειδικοί έχουν δηλώσει ότι η έρευνα σχετικά με την ψιλοκυβίνη είναι πολλά υποσχόμενη για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων, από το μετατραυματικό στρες μέχρι τη διακοπή του καπνίσματος, αλλά έχουν προειδοποιήσει ότι παραμένουν κάποιοι σοβαροί κίνδυνοι, ιδίως για όσους πάσχουν από σοβαρές ψυχικές διαταραχές. 
 

Πηγή: skai.gr