«Ό,τι συμφωνήθηκε γράφτηκε στο χαρτί»: Καμία αλλαγή στη νομοθεσία διαμηνύει η Φινλανδία στην Τουρκία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τη Φινλανδία και τη Σουηδία να «εκπληρώσουν τις υποσχέσεις» που δόθηκαν στην Τουρκία.

Την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν καλεί τη Φινλανδία και τη Σουηδία να «εκπληρώσουν τις υποσχέσεις» που δόθηκαν στην Τουρκία, η φινλανδική κυβέρνηση επιμένει ότι δεν προτίθεται να αλλάξει τη νομοθεσία της, δηλώνοντας μάλιστα ότι δεν προκύπτει κάτι τέτοιο βάσει της συμφωνίας της Μαδρίτης!

Ο υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο τόνισε στο φινλανδικό πρακτορείο Yle το πρωί της Παρασκευής ότι σε καμία περίπτωση δεν συμφωνήθηκαν αλλαγές στη φινλανδική νομοθεσία κατά την υπογραφή τριμερούς μνημονίου μεταξύ Τουρκίας, Φινλανδίας και Σουηδίας στη Μαδρίτη την Τρίτη.

Με την υπογραφή του μνημονίου, η Τουρκία δεσμεύτηκε να υποστηρίξει τις αιτήσεις των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, αλλά ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα μπορούσε να επικυρώσει την αίτηση της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία, εκτός εάν οι χώρες τηρήσουν τα υπεσχημένα. 

Ο Ερντογάν ζήτησε αλλαγές στη νομοθεσία για την τρομοκρατία και των δύο σκανδιναβικών χωρών, καθώς και την έκδοση στην Τουρκία περίπου 33 υπόπτων για τρομοκρατία, και αναφέρθηκε στην τριμερή συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των τριών χωρών, καθώς και στις συνομιλίες που έγιναν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. 

Ωστόσο, ενώ δέχτηκε ότι μπορούσαν να εκφραστούν διαφορετικές απόψεις, ο Χααβίστο ξεκαθάρισε ότι θα τηρηθεί μόνο ό,τι έχει αποτυπωθεί στο έγγραφο της συμφωνίας. «Ό,τι συμφωνήθηκε γράφτηκε στο χαρτί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φινλανδός ΥΠΕΞ  στο Yle.

Σημείωσε επίσης ότι η Φινλανδία και η Σουηδία έπρεπε να είναι προσεκτικές κατά τις συνομιλίες της Τρίτης, προκειμένου να αποφύγουν να υποσχεθούν οτιδήποτε εκ μέρους των νομοθετικών σωμάτων ή των κοινοβουλίων τους.

Την προσεχή Δευτέρα, η Φινλανδία και η Σουηδία θα ξεκινήσουν τις ενταξιακές συνομιλίες τους στο ΝΑΤΟ, μετά τις οποίες τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, θα πρέπει να υπογράψουν το πρωτόκολλο ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών.

Η επικύρωση θα πραγματοποιηθεί εν ευθέτω χρόνω, επομένως υπάρχει ακόμη «μακρύς δρόμος», διευκρίνισε ο Χααβίστο. 

Πηγή: yle.fi