Σε παραλήρημα βρίσκεται ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος μιλά για τουρκική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα επιχείρησε πολλές φορές να μπει εκεί κι εμείς την εμποδίσαμε». 

Μιλώντας στην Επιτροπή του Κοινοβουλίου, όπου συζητείται ο προϋπολογισμός του υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρθηκε στην πολιτική της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς κάποιοι βουλευτές κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι έχει υποχωρήσει, επειδή δεν πραγματοποιεί αυτή την περίοδο σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στην περιοχή. 

«Στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου δεν υπάρχει κανένα θέμα υποχώρησής μας. Εμείς έχουμε καθορίσει τα όρια της υφαλοκρηπίδας μας και την καταγράψαμε στον ΟΗΕ. Στα πλαίσια αυτά υπογράψαμε και συμφωνία με τη Λιβύη για τα δυτικά όρια μας; Ναι, το κάναμε. Κι εμείς και η Λιβύη κοινοποιήσαμε τη συμφωνία μας στον ΟΗΕ. Μετά τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας δεν είναι ανάγκη να κάνετε συνέχεια εκεί σεισμικές έρευνες ή γεωτρήσεις. Εκείνα τα σημεία είναι δικά σας και όποτε υπάρχουν αξιόλογα δείγματα κάνετε έρευνες.

Εμείς προστατεύουμε την υφαλοκρηπίδα μας. Η Ελλάδα επιχείρησε πολλές φορές να μπει εκεί, εμείς την εμποδίσαμε, άρα προστατεύουμε την υφαλοκρηπίδα μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

Παράλληλα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επαναφέρει το θέμα των γκρίζων ζωνών. Απαντώντας σε βουλευτές που εξαπέλυσαν τα βέλη τους κατά της κυβέρνησης με το πρόσχημα ότι επέτρεψε στην Ελλάδα να καταλάβει κάποια νησιά του Αιγαίου, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι αυτό ναι μεν συνέβη, αλλά πριν τη διακυβέρνηση Ερντογάν.

«Μας κατηγορείτε αλλά η παράβαση στο ζήτημα των νησιών δε συνέβη την εποχή της διακυβέρνησης του AKP. Αυτά έγιναν πριν από εμάς και όταν δούμε τα αρχεία, να δούμε που θα φτάσουμε. Προσπαθώ να μη μιλάω ιδιαίτερα για το εθνικό συμφέρον. 
 

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις