Πανευρωπαϊκός συναγερμός για τον κορωνοϊό - Αυξάνονται οι θάνατοι

Αυξάνονται διαρκώς οι θάνατοι από τον φονικό κορωνοϊό στην Ευρώπη. Έκτακτα μέτρα λαμβάνουν οι κυβερνήσεις για να ανακόψουν την εξάπλωση της νόσου.

Η Ευρώπη ξεπέρασε σήμερα το όριο των 500 θανάτων που σχετίζονται με τον νέο κοροναϊό, με τους 97 νέους νεκρούς που καταγράφηκαν μέσα σε 24 ώρες στην Ιταλία, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η χώρα που πλήττεται περισσότερο από την επιδημία του Covid-19, η Ιταλία, κατέγραψε 97 θανάτους μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, γεγονός που ανεβάζει στους 463 τους νεκρούς από την έναρξη της επιδημίας, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό των αρχών.

Με βάση την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, η Ευρώπη μετρά 511 θανάτους από την έναρξη της επιδημίας: 463 στην Ιταλία, 21 στη Γαλλία, 16 στην Ισπανία, 4 στη Βρετανία, 3 στην Ολλανδία, 2 στην Ελβετία και 2 στη Γερμανία.

Ο αριθμός των κρουσμάτων έφτασε σήμερα τα 9.172 στην Ιταλία (+1.797 σε σύγκριση με την Κυριακή). Από αυτούς τους ασθενείς όμως, οι 724 θεωρούνται πλέον ιαθέντες. Αυτό σημαίνει ότι, αν εξαιρεθούν οι ιαθέντες και οι νεκροί, οι φορείς και οι ασθενείς είναι σήμερα 7.985. Από αυτούς, οι 5.049 νοσηλεύονται και οι 733 εξ αυτών στην εντατική. Οι υπόλοιποι 2.936 δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα ή έχουν πολύ ελαφρά συμπτώματα και παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Τα περισσότερα θετικά κρούσματα στην Ιταλία βρίσκονται στη Λομβαρδία, συνολικά 5.469 και 333 θάνατοι. Ακολουθεί η Εμίλια-Ρομάνια (1.386 κρούσματα και 70 νεκροί) και το Βένετο (744 κρούσματα και 20 νεκροί).

Από τις αρχές της επιδημίας έχουν ελεγχθεί στην Ιταλία 53.826 άνθρωποι.

Τέταρτος νεκρός στη Βρετανία 

Μία γυναίκα ηλικίας περίπου 70 ετών είναι το τέταρτο θύμα του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ιατρικό αξιωματούχο για την Αγγλία καθηγητή Κρις Γουίτι, η γυναίκα νοσηλευόταν στο Βασιλικό Νοσοκομείο του Γούλβερχαμπτον και αντιμετώπιζε και αλλά προβλήματα υγείας.

Εκτιμάται ότι ο ιός μεταδόθηκε επί βρετανικού εδάφους και έχει αρχίσει η προσπάθεια ιχνηλάτησης των επαφών του θύματος.

Συνολικά στο Ηνωμένο Βασίλειο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού είναι 319. Εξ αυτών περίπου τα 280 είναι στην Αγγλία, με 61 στο Λονδίνο.

Οι πρώτοι θάνατοι στη Γερμανία

Τους δύο πρώτους θανάτους ασθενών από τον Covid-19 ανακοίνωσαν σήμερα οι γερμανικές αρχές.

Από το υπουργείο Υγείας στη Βόρεια-Ρηνανία Βεστφαλία ανακοινώθηκε ότι μια 89χρονη γυναίκα πέθανε στην πόλη Έσεν. Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε και ο τοπικός δήμος.

Ο δεύτερος νεκρός αναφέρθηκε στην περιοχή του Χάινσμπεργκ, μια πόλη κοντά στα σύνορα με την Ολλανδία που εδώ και μερικές εβδομάδες είναι μια από τις κυριότερες εστίες της επιδημίας στη Γερμανία.

Κύπρος: Δύο κρούσματα στην Κύπρο

Δύο κρούσματα κοροναϊού εντοπίστηκαν στην Κύπρο.

Πρόκειται για δύο Κύπριους άνδρες, ένας 25χρονος και ένας 64 χρονος επαγγελματίας υγείας, ο οποίος εργάζεται σε δημόσιο νοσηλευτήριο στη Λευκωσία, είναι τα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις του το απόγευμα, ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, είπε ότι το πρώτο περιστατικό αφορά 25χρονο «ο οποίος ήρθε από το Μιλάνο στις 26/2 . Είχε εξεταστεί από το ιατρείο στο αεροδρόμιο και του είχε ζητηθεί να αυτοπεριοριστεί. Είναι ακόμα σε αυτοπεριορισμό αλλά στις εξετάσεις που του έγιναν ξανά για δεύτερη φορά επιβεβαιώθηκε ότι είναι θετικός». Είπε ότι τα συμπτώματα τα παρουσίασε στις 5/3.

Το δεύτερο περιστατικό, ανέφερε ο Υπουργός, αφορά άνδρα 64 ετών, επαγγελματία υγείας ο οποίος ήρθε από την Αγγλία στις 3 του Μάρτη και χθες επικοινώνησε με ιατρικούς λειτουργούς ότι έχει κάποια συμπτώματα και από την εξέταση είναι θετικό.

Ο επαγγελματίας υγείας ο οποίος αργοπόρησε να ενημερώσει για τα συμπτώματα εργάζεται σε δημόσιο νοσηλευτήριο στη Λευκωσία, πρόσθεσε.

«Το λυπηρό με το δεύτερο περιστατικό είναι ότι αφίχθηκε μεν στις 3/3, από τότε παρουσιάζει τα συμπτώματα αλλά χθες ενημέρωσε για τα συμπτώματα και έγινε εξέταση. Άρα όσον αφορά αυτό δυσχεραίνει τις προσπάθειες του Υπουργείου όσον αφορά την ιχνηλάτηση που πρέπει να γίνει για τις επαφές που είχε τις τελευταίες πέντε μέρες», είπε.

Ολλανδία: 57 νέα κρούσματα 

Στα 321 αυξήθηκαν σήμερα τα κρούσματα του νέου κοροναϊού στην Ολλανδία, η οποία έως χθες απαριθμούσε 264, ανακοίνωσαν οι ολλανδικές υπηρεσίες υγείας.

Οι ίδιες αρχές δεν ανακοίνωσαν άλλους θανάτους λόγω του κοροναϊού έπειτα από την πρώτη καταγραφή τριών νεκρών από την ασθένεια κατά το τελευταίο διάστημα.

Σουηδία: Νόσησε ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας

Η Σουηδία ανακοίνωσε πως οι αρχές θα έχουν στη διάθεσή τους κονδύλια για να αντιμετωπισθεί η εξάπλωση του κοροναϊού σε περίπτωση που τα χρειασθεί, ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Οικονομικών της Μαγκνταλένα Άντερσον.

«Τα χρήματα δεν μπορούν να σταθούν ο παράγοντας που θα παρεμποδίσει τα αναγκαία μέτρα», δήλωσε η ίδια στο πρακτορείο Reuters, προσθέτοντας πως το Σουηδικό Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Πρόνοιας και η Υπηρεσία Δημοσίας Υγείας θα έχουν προτεραιότητα.

Η ίδια πρόσθεσε επίσης πως εξακολουθούν να ισχύουν τα προγνωστικά της περασμένης εβδομάδας, βάσει των οποίων ελαττώθηκε κατά 0,3% η ανάπτυξη της χώρας, η οποία αναπροσαρμόσθηκε στο 0,8%, παρά την αναστάτωση στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές και τα μέτρα που ελήφθησαν στην Ιταλία τις τελευταίες ημέρες.

Στη Σουηδία έχουν καταγραφεί πάνω από 200 κρούσματα του κοροναϊού. Το πιο ηχηρό κρούσμα είναι αυτό που ανακοινώθηκε σήμερα είναι ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας Μάρτιν Φόλντεν, ο οποίος ήταν θετικός στις ιατρικές εξετάσεις.

Η σουηδική Ρίκσμπανκ (Κεντρική Τράπεζα) σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως ένας από τους εργαζόμενούς της προσεβλήθη από την ασθένεια, δίχως να αναφέρει την ταυτότητά του. Μολαταύτα, ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας επιβεβαίωσε πως το κρούσμα πρόκειται για τον Φόλντεν, ο οποίος σύμφωνα με τη δήλωσή του δεν αισθάνεται καλά.

«Ένας εργαζόμενες της Ρίκσμπανκ, ο οποίος είχε μεταβεί σε διακοπές στη βόρειο Ιταλία βρέθηκε θετικός στις εξετάσεις για τον κοροναϊό την Παρασκευή. Το πρόσωπο αυτό εργάσθηκε από την κατοικία του αφότου επέστρεψε στη Σουηδία το περασμένο Σάββατο, υπακούοντας στις παραινέσεις της Ρικσμπανκ προς τους εργαζόμενούς της και δεν είχε επαφή με άλλους εργαζομένους της, ούτε συμμετείχε σε κάποια από τις εξωτερικές της συναντήσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Σουηδικής Κεντρικής Τράπεζας.

Ακυρώθηκαν συνεδριάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Σε 1,5 ημέρα, από 4 που προβλεπόταν αρχικά, θα περιοριστούν οι συνεδριάσεις της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αυτής της εβδομάδας, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι η συγκέντρωση εκατοντάδων ευρωβουλευτών στον ίδιο χώρο μπορεί να συμβάλει στην εξάπλωση του κοροναϊού, ανέφερε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν αύριο Τρίτη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την επιδημία, την κατάσταση στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας και τον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ, όμως δεν θα προχωρήσουν σε ψηφοφορίες για κανένα θέμα.

Οι συνεδριάσεις της Τετάρτης και της Πέμπτης ακυρώθηκαν, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, μετά την έκτακτη συνάντηση που είχαν οι πρόεδροι των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η ολομέλεια επρόκειτο αρχικά να φιλοξενηθεί στο Στρασβούργο, αλλά μεταφέρθηκε στις Βρυξέλλες γιατί υπήρξαν ανησυχίες ότι οι μετακινήσεις των ευρωβουλευτών, των βοηθών τους και των υπαλλήλων θα αύξαναν τον κίνδυνο εξάπλωσης της επιδημίας.

 

Πηγή: skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ,