Παγκόσμιο Κύπελλο Κατάρ: Αλκόολ, εξωσυζυγικό-ομοφυλοφιλικό σεξ και Ισλάμ «υπόσχονται» τα Αραβικά Εμιράτα

Το Ντουμπάι ανακοίνωσε την έναρξη του πρώτου του ξενοδοχείου 533 δωματίων με θέμα το ποδόσφαιρο, που χτίστηκε σε ένα τεχνητό νησί σε σχήμα φοίνικα

Το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022 του Κατάρ υπόσχεται να ωφελήσει όχι μόνο το ίδιο, αλλά και να προσφέρει ένα ακούσιο οικονομικό, πολιτικό και θρησκευτικό όφελος ήπιας ισχύος για τον κορυφαίο αντίπαλό του στην περιοχή, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σύμφωνα με σχετική ανάλυση του Modern Diplomacy, τα ΗΑΕ, μαζί με τη Σαουδική Αραβία, ηγούνται μιας ομάδας κρατών του Κόλπου που επιθυμούν να επωφεληθούν από την προσδοκία ότι το Κατάρ δεν θα έχει την ξενοδοχειακή ικανότητα να φιλοξενήσει ένα αναμενόμενο εκατομμύριο επισκέπτες τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο κατά τη διάρκεια του παγκοσμίου κυπέλου.

Ωστόσο, τα ΗΑΕ πρόκειται να ωφεληθούν περισσότερο όχι μόνο οικονομικά αλλά και πολιτικά και όσον αφορά τη θρησκευτική ήπια ισχύ τους, ακόμη κι αν η Σαουδική Αραβία κάνει ό,τι μπορεί για να καλύψει τη διαφορά.

Διάφορα κράτη του Κόλπου έχουν διευκολύνει τους κανονισμούς έκδοσης βίζας και τις διαδικασίες μετανάστευσης με την προσδοκία ότι θα στεγάσουν οπαδούς που θα μεταβούν στο Κατάρ με περίπου 90 επιπλέον πτήσεις την ημέρα του αγώνα για να παρακολουθήσουν αγώνες.

Σχεδόν οι μισές από αυτές τις πτήσεις θα προέρχονται από τα ΗΑΕ. Οι θαυμαστές είναι πιθανό να έλκονται προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα πιο φιλελεύθερα από τα κράτη του Κόλπου, αντί για τη Σαουδική Αραβία, όπου το αλκοόλ και το εξωσυζυγικό και ομοφυλοφιλικό σεξ όχι μόνο παραμένουν απαγορευμένα, αλλά επιβάλλονται σκληροί νόμοι.

Εν αναμονή, το Ντουμπάι, που ήδη φιλοξενεί μεγάλο αριθμό ξενοδοχείων, ανακοίνωσε την έναρξη του πρώτου του ξενοδοχείου 533 δωματίων με θέμα το ποδόσφαιρο, που χτίστηκε σε ένα τεχνητό νησί σε σχήμα φοίνικα. Από την πλευρά της, η Σαουδική Αραβία προσφέρει στους θαυμαστές της βίζα πολλαπλής εισόδου και σχεδιάζει ένα φεστιβάλ σε μια προσπάθεια να είναι ανταγωνιστική. Η Αρχή Τουρισμού της Σαουδικής Αραβίας αναφέρει ότι αναμένει να υποδεχθεί 30.000 επισκέπτες του Μουντιάλ.

Γνωστό ως πόλη για πάρτι, το Ντουμπάι πιθανότατα θα επωφεληθεί περισσότερο από την έλλειψη κλινών ξενοδοχείων στο Κατάρ και την αβεβαιότητα, λιγότερο από τρεις μήνες πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, σχετικά με την ευκολία με την οποία οι οπαδοί θα μπορούν να καταναλώνουν αλκοόλ και πώς το Κατάρ του Κόλπου θα ασχολείται με ανύπαντρα ή γκέι ζευγάρια.

Με την προγαμιαία και την ομοφυλοφιλική απαγόρευση στο Κατάρ, αξιωματούχοι του Κατάρ επέμειναν ότι οι LGBT θαυμαστές θα ήταν ευπρόσδεκτοι κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά θα έπρεπε να σέβονται τους κανόνες σε δημόσιους χώρους ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό.

Σε σημαντικό βαθμό, αυτά τα ζητήματα, σε αντίθεση με τη Σαουδική Αραβία και άλλα κράτη του Κόλπου, δεν ανακύπτουν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία έχουν διευκολύνει ουσιαστικά την πρόσβαση στο αλκοόλ τα τελευταία χρόνια και άρει την απαγόρευση των ανύπαντρων ετεροφυλόφιλων ζευγαριών που ζουν μαζί.(Μπύρα με αλκοόλ αναμένεται να πωλείται στα γήπεδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ, αλλά οι οπαδοί ενδέχεται να επιτρέπεται να παίρνουν μόνο μη αλκοολούχα ποτά στις θέσεις τους).

Οι κοινωνικές μεταρρυθμίσεις στα Εμιράτα είναι πιθανό να κάνουν τους επισκέπτες πιο σίγουρους ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενδέχεται να μην επιβάλουν την απαγόρευσή τους για το ομοφυλοφιλικό σεξ.

Ωστόσο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπως και η Σαουδική Αραβία, απαγόρευσαν πρόσφατα το Lightyear, μια παραγωγή κινουμένων σχεδίων της Disney και της Pixar, λόγω μιας σκηνής φιλιού του ίδιου φύλου, και το Doctor Strange της Disney στο Universe of Madness, στο οποίο ένας χαρακτήρας αναφέρεται στις «δύο μαμάδες» της. ”

Η απαγόρευση φάνηκε να έρχεται σε αντίθεση με την ανακοίνωση της κυβέρνησης στα τέλη του 2021 ότι θα τερματίσει τη λογοκρισία των ταινιών . Το Ρυθμιστικό Γραφείο Μέσων της χώρας δήλωσε ότι θα εισαγάγει μια πολιτική ταξινόμησης θεατών ηλικίας άνω των 21 ετών. Ωστόσο, αυτό δεν ήταν εμφανές όταν το γραφείο δημοσίευσε στο Twitter μια εικόνα του Lightyear, διαγραμμένη με μια κόκκινη γραμμή

Από την πλευρά του, ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν εισήγαγε σημαντικές κοινωνικές αλλαγές στο βασίλειο αίροντας την απαγόρευση οδήγησης των γυναικών, ενισχύοντας τα δικαιώματα και τις ευκαιρίες των γυναικών και δημιούργησε έναν τομέα ψυχαγωγίας δυτικού τύπου. Ωστόσο, οι αλλαγές απέχουν πολύ από τις μεταρρυθμίσεις στα ΗΑΕ.

Ως μέρος της ανάπτυξής του στον τομέα της ψυχαγωγίας, ο κ. Μπιν Σαλμάν προσπάθησε επίσης να χρησιμοποιήσει την οικονομική δύναμη του βασιλείου για να αντικαταστήσει το Κατάρ και τα ΗΑΕ ως αθλητικούς κόμβους του Κόλπου.

Ωστόσο, πηγαίνοντας στα άκρα για να επιτύχουν μια ισορροπία εν μέσω μιας ώθησης για την ενθάρρυνση του τουρισμού, οι αρχές στο βασίλειο ξεκίνησαν «επιδρομές ουράνιου τόξου» τον Ιούνιο σε καταστήματα που πωλούν παιδικά παιχνίδια και αξεσουάρ.

Στοχεύουν ρούχα και παιχνίδια, συμπεριλαμβανομένων κλιπ μαλλιών, pop-it, μπλουζάκια, φιόγκους, φούστες, καπέλα και μολύβια χρωματισμού «που αντιβαίνουν στην ισλαμική πίστη και τα δημόσια ήθη και προωθούν ομοφυλοφιλικά χρώματα που στοχεύουν τη νεότερη γενιά», δήλωσε στέλεχος του υπουργείου Εμπορίου.

Η απελευθέρωση των Εμιράτων σχεδιάστηκε για να ενισχύσει την προσπάθεια της χώρας να προσελκύσει ξένα ταλέντα και να προβληθεί ως φάρος θρησκευτικής μετριοπάθειας, ακόμα κι αν οι αλλαγές περιλαμβάνουν κοινωνική και όχι θρησκευτική αλλαγή.

Η διάκριση δεν είναι ακαδημαϊκή, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να ανταγωνίζονται άλλα κράτη με μουσουλμανική πλειοψηφία, όπως η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, η Τουρκία, το Ιράν και η Ινδονησία, για την αναγνώριση ως σημείο αναφοράς μιας μετριοπαθούς μορφής Ισλάμ που θα του επέτρεπε να διαμορφώσει την πίστη και η πολιτική τάξη στη Μέση Ανατολή στον 21ο αιώνα.

Σε αντίθεση με την Ινδονησία, όπου η θρησκευτική μεταρρύθμιση καθοδηγείται από τον Nahadlatul Ulama, τη μεγαλύτερη ανεξάρτητη μουσουλμανική οργάνωση βάσης στον κόσμο στη μεγαλύτερη χώρα με μουσουλμανική πλειοψηφία και δημοκρατία στον κόσμο, η αλλαγή στη Μέση Ανατολή ωθείται από τις άρχουσες ελίτ που θέλουν να διαιωνίσουν την εξουσία τους.

«Η πραγματικότητα είναι ότι οι δικτάτορες… σε όλη τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του (προέδρου) των ΗΑΕ Μοχάμεντ μπιν Ζάιντ και της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, αξιοποιούν το Ισλάμ και τους κρατικά επιχορηγούμενους ισλαμιστές λόγιους για να διατηρήσουν τον έλεγχο τους στην πολιτική εξουσία», δήλωσε ο μελετητής του Ισλάμ Ουσάμαα Αλ. -Αζμί.

Ακόμα κι έτσι, οι ελλείψεις του Κατάρ έχουν δημιουργήσει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και, σε μικρότερο βαθμό, σε άλλα κράτη του Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία που δεν διοργανώνουν από κοινού το Παγκόσμιο Κύπελλο, μια ευκαιρία να μοιραστούν τα φώτα της δημοσιότητας του τουρνουά.

Πηγή: Sigma Live