«Ελπίζουμε οι Ουκρανοί να τους σταματήσουν»- Οι Μολδαβοί ανησυχούν για εμπλοκή τους στον πόλεμο

DW Κλέμενς Φερενκότε, BR

Eπιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

«Bonjour Cafe» λέγεται το μικρό καφέ σε πάρκο στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας Κισινάου. Σε ένα τραπεζάκι πίνουν τον καφέ τους ο Αρκάντι και η κοπέλα του Ιρίνα προσπαθώντας να ξεχάσουν έστω και για λίγο ότι μόλις τρεις ώρες με το αυτοκίνητο από την πρωτεύουσα μαίνεται ένας πόλεμος.

«Φοβόμαστε ότι ο πόλεμος μπορεί να φθάσει μέχρι εδώ, λέει ο 33χρονος Μολδαβός. Αμφιβάλλω ότι οι άνθρωποι εδώ στη Μολδαβία μοιάζουν με τους Ουκρανούς. Διαθέτουμε ελάχιστο στρατό και δεν έχουμε ισχυρή εθνική συνείδηση για να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας. Ελπίζουμε ότι οι Ουκρανοί θα τους σταματήσουν, θα τους νικήσουν και θα τους απωθήσουν, για να μην αναγκαστούμε να γίνουμε πρόσφυγες όπως τόσοι και τόσοι Ουκρανοί».

Στους Μολδαβούς είναι διάχυτη η ανησυχία για μια πιθανή επέκταση του πολέμου και στην δική τους χώρα. Ο Ίγκορ Μουντεάνου, πρώην πρέσβης της χώρας στην Ουάσιγκτον και μέχρι πρόσφατα βουλευτής δηλώνει σχετικά: «Ο κόσμος φοβάται ότι η χώρα θα δεχθεί επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις που επιδιώκουν την κατάληψη της Οδησσού, η οποία βρίσκεται λιγότερα από 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα Μολδαβίας-Ουκρανίας. Η Μολδαβία δεν είχε ποτέ μια στρατιωτική ισχύ, που να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. 

Η Μολδαβία έσπευσε να αιτηθεί ένταξη στην ΕE

Η μικρή πρώην σοβιετική δημοκρατία είναι, στην ουσία, διαιρεμένη από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας το 1991. Στην, εξαρτώμενη από την Ρωσία, Υπερδνειστερία, στην οποία εκτός από 1.700 ρώσους στρατιώτες βρίσκονται σταθμευμένοι περίπου 17.000 έφεδροι, και την Δημοκρατία της Μολδαβίας με στρατό περίπου 6.000 ανδρών. Ήδη από το 1993 η Μολδαβία επέλεξε την ουδετερότητα, αλλά ουδέποτε η Μόσχα το έλαβε υπόψη, εκτιμά o πρώην πρέσβης της Ίγκορ Μουντεάνου

Όταν η Ουκρανία κατέθεσε την 1η Μαρτίου αίτημα για ένταξη στην ΕΕ τόσο η Μολδαβία, όσο και η Γεωργία έσπευσαν να κάνουν το ίδιο. Οι Μολδαβοί αναζητούν καταφύγιο κάτω από την ευρωπαϊκή στέγη. Κι ας γνωρίζουν ότι η διαδικασία θα διαρκέσει. Προς το παρόν τίποτα δεν δείχνει να μπορεί να καθησυχάσει τους Μολδαβούς ότι δεν θα γίνουν και αυτοί θύματα μιας ρωσικής εισβολής.