CNN: Ο Πούτιν διόρισε νέο στρατηγό στην Ουκρανία, με το βλέμμα στραμμένο στην κατάληψη του Ντονμπάς

Νέο στρατηγό για να καθοδηγεί τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία, διόρισε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μετά τις αποτυχίες στο Κίεβο και την αλλαγή των σχεδίων της Μόσχας, όπως είπαν στο CNN ένας Αμερικανός κι ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν πως πρόκειται για τον Αλεξάντερ Ντβόρνικοφ, διοικητή της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας της Ρωσίας.

«Αυτό δείχνει την παραδοχή των Ρώσων ότι τα πάνε εξαιρετικά άσχημα και ότι πρέπει να κάνουν κάτι διαφορετικό», είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο νέος στρατηγός με μεγάλη εμπειρία στα πεδία των μαχών θα μπορούσε να συντονίσει την επίθεση που αναμένεται τώρα να επικεντρωθεί στην περιοχή του Ντονμπάς, αντί για πολλαπλά μέτωπα.

Ο Ντβόρνικοφ, 60 ετών, ήταν ο πρώτος διοικητής των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας στη Συρία, μετά την αποστολή στρατευμάτων του Πούτιν εκεί τον Σεπτέμβριο του 2015 για να στηρίξουν την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Κατά τη διάρκεια της διοίκησης του Ντβόρνικοφ στη Συρία από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως τον Ιούνιο του 2016, τα ρωσικά αεροσκάφη υποστήριξαν το καθεστώς Άσαντ και τους συμμάχους του καθώς πολιόρκησαν το ανατολικό Χαλέπι που ελέγχεται από τους αντάρτες, βομβαρδίζοντας πυκνοκατοικημένες γειτονιές και προκαλώντας μεγάλες απώλειες αμάχων. Η πόλη έπεσε στα χέρια των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων τον Δεκέμβριο του 2016.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει μια παρόμοια προσέγγιση σε περιοχές της Ουκρανίας, χτυπώντας κτίρια κατοικιών σε μεγάλες πόλεις και κατεδαφίζοντας μεγάλο μέρος του λιμανιού της Μαριούπολης.

«Θα δούμε πόσο αποτελεσματικό θα είναι αυτό», είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Το ρωσικό δόγμα, οι ρωσικές τακτικές παραμένουν σχεδόν όπως είναι από το Αφγανιστάν».

«Κάνουν τα πράγματα με τον ίδιο παλιό τρόπο», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Στρατιωτικοί αναλυτές και αμερικανοί αξιωματούχοι με εκτιμούν ότι οι Ρώσοι στρατηγοί έχουν στόχο να δείξουν στον Πούτιν κάποια σημαντική πρόοδο στο πεδίο μάχης πριν από την Ημέρα της Νίκης στις 9 Μαΐου, όταν η Ρωσία την ανακοίνωσε την νίκη έναντι της ναζιστικής Γερμανίας στον  κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο,

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος την περιέγραψε ως «αυτοεπιβεβλημένη προθεσμία», που θα μπορούσε να οδηγήσει τους Ρώσους σε επιπλέον λάθη.

Αλλά θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει τις ρωσικές δυνάμεις να διαπράξουν περισσότερες φρικαλεότητες, όπως φέρεται να συνέβη στην Μπούκα του Κιέβου, ενώ βρισκόταν υπό ρωσική κατοχή.

Πηγή: skai.gr