Όχι πια «μούμιες»: Στο εξής «μουμιοποιημένα άτομα» λένε τα βρετανικά μουσεία

Αυτή η αλλαγή από τα βρετανικά μουσεία έχει ως στόχο να εκφράσει σεβασμό προς τις μούμιες. «Υποκρισία» λένε κάποιοι 

«Μούμιες» τέλος. Στο εξής μόνο «μουμιοποιημένα άτομα»... Πολλά βρετανικά μουσεία διαγράφουν τη λέξη «μούμια» από τις επιγραφές τους, καθώς τη θεωρούν υποτιμητική για τους νεκρούς. Η λέξη «μούμια ή μουμί-γ-ια» είναι αραβική. Σημαίνει «πίσσα» και «άσφαλτος», και ακριβέστερα είναι ένας συνδυασμός από πίσσα και μύρο, που τον χρησιμοποιούσαν για ιατρικούς, αντισηπτικούς σκοπούς και για την θεραπεία των καταγμάτων.

Τον 18ο και τον 19ο αιώνα, οι Βρετανοί αποικιοκράτες άνοιξαν πολυάριθμες μουμιοποιημένες σορούς για να εξάγουν τις χημικές ουσίες που περιείχαν.
 
Τα μουσεία θέλουν να αντιμετωπίζουν με τον κατάλληλο τρόπο τα εκθέματα που έχουν αποικιακό ή φυλετικό παρελθόν.  Θέλουν επίσης να αντιμετωπίσουν το στερεότυπο ότι οι μούμιες συνδέονται με κάτι ανατριχιαστικό και απαίσιο.

Ως εκ τούτου, αρκετά μουσεία στο Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισαν να χρησιμοποιούν στο εξής τον όρο «μουμιοποιημένο άτομο».  Αυτή η αλλαγή έχει σκοπό να εκφράσει περισσότερο σεβασμό προς τις μούμιες. Σκοπός των μουσείων είναι να δείξουν ότι κάποτε ήταν άνθρωποι με συναισθήματα, προσωπικότητα και ζωή. Εάν είναι γνωστό, θα πρέπει να χρησιμοποιείται το όνομα του ατόμου (λχ Ραμσής).

Βέβαια δεν είναι λίγοι που προσάπτουν στα μουσεία υποκρισία. Κι αυτό, γιατί οι μούμιες εκτίθενται στα μουσεία ως αντικείμενα, καταφανώς αντίθετα με τις επιθυμίες των νεκρών για το τελευταίο ταξίδι τους...

Πηγή: skai.gr