Ουκρανοί ιατροδικαστές ξεκινούν την εκταφή νεκρών από ομαδικό τάφο στην Μπούκα

Ιατροδικαστές ξεκίνησαν σήμερα την εκταφή πτωμάτων αμάχων από έναν ομαδικό τάφο στην ουκρανική πόλη Μπούκα, τυλίγοντας τα πτώματα σε μαύρους πλαστικούς σάκους. Σύμφωνα με αξιωματούχους οι άμαχοι δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής.

Ο Ρουσλάν Κραβτσένκο από το γραφείο του εισαγγελέα στην Μπούκα τόνισε ότι έχει γίνει εκταφή 20 σορών, 18 εκ των οποίων έφεραν τραύματα και θραύσματα από πυροβόλα όπλα. Πρόσθεσε ότι ταυτοποιήθηκαν δύο γυναίκες, η μία από τις οποίες εργαζόταν σε ένα σούπερ μάρκετ στο κέντρο της πόλης.

«Υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες που μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι αυτοί οι άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις. Χωρίς κανένα λόγο, απλώς περπατούσαν στον δρόμο ή απομακρύνονταν από την πόλη», είπε στο Reuters.

Συμπλήρωσε ότι οι ιατροδικαστές θα εργαστούν για να σχηματίσουν μια εικόνα για το τι συνέβη σε όσους θάφτηκαν στον ομαδικό τάφο.

Οι ιατροδικαστές, ντυμένοι με λευκά ρούχα, κάλυψαν τους τάφους με πλαστικές μεμβράνες καθώς έπεφτε η βροχή.

Από τότε που οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις αποχώρησαν από την Μπούκα την περασμένη εβδομάδα, Ουκρανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι εκατοντάδες άμαχοι βρέθηκαν νεκροί. Ο αντιδήμαρχος της πόλης είπε ότι περισσότεροι από 360 άμαχοι σκοτώθηκαν και περίπου 260-280 θάφτηκαν στον ομαδικό τάφο από άλλους κατοίκους.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές αυτά τα στοιχεία. Οι δολοφονίες αμάχων στην Μπούκα έχουν καταδικαστεί ευρέως από τη Δύση ως εγκλήματα πολέμου.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την Τρίτη πως οι καταγγελίες ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτέλεσαν αμάχους στην Μπούκα ήταν μια «τερατώδης παραχάραξη» με στόχο τη δυσφήμιση του ρωσικού στρατού. Η Μόσχα θεώρησε τα στοιχεία για τις δολοφονίες αμάχων στην Μπούκα ως ένα κυνικό τέχνασμα από την Ουκρανία και τους δυτικούς υποστηρικτές της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ