Νέα επικοινωνία Πούτιν-Σολτς ενώ η ένταση στην Ουκρανία κλιμακώνεται- «Εξαιρετικά επικίνδυνη η κατάσταση», λέει το Βερολίνο

Η εντεινόμενη σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία έχει οδηγήσει σε μια «εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση», δήλωσε σήμερα Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ η Ουκρανία και η ΕΕ κατέληξαν, σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, σε κατ' αρχήν συμφωνία για μια συμβουλευτική αποστολή στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Ουκρανία.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι αν υπάρξουν περαιτέρω παραβιάσεις της επικράτειας της Ουρανίας, θα εφαμοστούν κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας προσθέτοντας ότι οι δυτικοί εταίροι θα αποφασίσουν τι θα θεωρηθεί παραβίαση της εδαφικής επικράτειας.

Όπως έγινε γνωστό, ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς θα επικοινωνήσει και πάλι με τον Πούτιν, αυτή τη φορά τηλεφωνικά, σήμερα το απόγευμα. 

Από την πλευρά της, η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας δήλωσε ότι εντείνει τις προετοιμασίες με τους συμμάχους για το χειρότερο σενάριο στην ουκρανική κρίση, προσθέτοντας ότι μια ρωσική εισβολή είναι ιδιαίτερα πιθανή.

«Πρέπει να επιδιώξουμε τη διπλωματία, αλλά μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία φαίνεται ιδιαίτερα πιθανή. Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοι εντείνουν τις προετοιμασίες για το χειρότερο σενάριο», ανέφερε η ίδια σε ανάρτησή της στο Twitter ύστερα από συνομιλίες με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στις Βρυξέλλες.

«Πρέπει να καταστήσουμε το κόστος για τη Ρωσία υπερβολικά υψηλό».

 Η ρωσική υπηρεσία ασφάλειας ισχυρίζεται ότι οβίδα από το ουκρανικό έδαφος κατέστρεψε ρωσικό συνοριακό φυλάκιο

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφάλειας της Ρωσίας FSB ανακοίνωσε σήμερα ότι μία οβίδα από το ουκρανικό έδαφος κατέστρεψε τελείως συνοριακό φυλάκιο στην ρωσική περιοχή Ροστόφ, χωρίς όμως να υπάρχουν θύματα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Το περιστατικό συνέβη σε απόσταση 150 μέτρων από σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, ανέφερε η FSB σύμφωνα με το Interfax.

Οι σποραδικοί βομβαρδισμοί κατά μήκος της γραμμής επαφής μεταξύ των ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της χώρας έχουν ενταθεί από την Πέμπτη.

 Αρνείται τις κατηγορίες το Κίεβο 

Ωστόσο, εκπρόσωπος τύπου των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο Κραματόρσκ στην ανατολική Ουκρανία αρνήθηκε σήμερα ότι εξαπολύθηκαν πυρά πυροβολικού κατά ρωσικού συνοριακού φυλακίου στην περιοχή του Ροστόφ, όπως ανακοίνωσε η Μόσχα, και έκανε λόγο για πράξη ρωσικής παραπληροφόρησης.

«Δεν μπορούμε να τους σταματήσουμε να παράγουν ψευδείς πληροφορίες…αλλά επιμένουμε στο ότι δεν βάλλουμε κατά πολιτικών υποδομών ή κατά της περιοχής Ροστόφ» στη Ρωσία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πάβλο Κοβαλτσούκ, προσθέτοντας ότι «δεν εξαπολύθηκαν πυρά εναντίον των μονάδων κατοχής» της Ρωσίας.

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε σε δημοσιογράφους σήμερα στις Βρυξέλλες πως επιτεύχθηκε κατ' αρχήν συμφωνία μεταξύ του Μινσκ και των Βρυξελλών για μια ευρωπαϊκή συμβουλευτική αποστολή στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Ουκρανία.

«Καταλήξαμε σε κατ' αρχήν συμφωνία με την ΕΕ ότι θα στείλει συμβουλευτική αποστολή για τη στρατιωτική εκπαίδευση στην Ουκρανία... δεν πρόκειται για δυνάμεις μάχης», δήλωσε ο Κουλέμπα μετά τη συνάντησή του με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ.

Εξάλλου, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τον λετονό ΥΠΕΞ, οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών κρατών της Βαλτικής -Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία- θα επισκεφθούν αργότερα αυτή την εβδομάδα την Ουκρανία, σε μια επίδειξη αλληλεγγύης.

Οι υπουργοί θα επισκεφθούν την Ουκρανία από την Τετάρτη μέχρι την Παρασκευή, δήλωσε ο Έντγκαρς Ρίνκεβιτς.

Τα τρία κράτη της Βαλτικής, αντίθετα από την Ουκρανία, είναι μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ