Τύμπανα πολέμου στην Ουκρανία: Ενισχύονται τα στρατεύματα – Εξασθενεί η διπλωματία

Πυρετώδεις είναι οι διπλωματικές προσπάθειες για την αποτροπή πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία, τη στιγμή που στα σύνορα με τη Ρωσία μυρίζει «μπαρούτι», με τις δύο πλευρές να βρίσκονται σε θέσεις μάχης.

Στο Κίεβο οι πρεσβείες αδειάζουν και τα καταφύγια ανοίγουν, ενώ οι αεροπορικές εταιρίες ακυρώνουν τις πτήσεις προς στην Ουκρανία λόγω του κινδύνου στρατιωτικής ανάφλεξης στην περιοχή.

Συνεχίζονται τα στρατιωτικά γυμνάσια Ρωσίας - Λευκορωσίας

Η Ρωσία συνεχίζει τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τη Λευκορωσία, σε πέντε πεδία ασκήσεων, τέσσερις αεροπορικές βάσεις και «διάφορες τοποθεσίες», κυρίως στην περιοχή της Μπρεστ, που βρίσκεται στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ανώτερος Ρώσος στρατιωτικός αξιωματούχος, δήλωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να ανοίξει πυρ εναντίον ξένων πλοίων και υποβρυχίων, εφόσον εισέλθουν παρανόμως στα χωρικά της ύδατα.

Στη Μόσχα βουλευτές κατέθεσαν σχέδιο ψηφίσματος, με το οποίο ζητούν τη γνώμη του υπουργείου Εξωτερικών και της ρωσικής προεδρίας για να αναγνωριστούν ως ανεξάρτητα κράτη οι δύο ουκρανικές επαρχίες Ντόνετσκ και Λουχάνσκ που ελέγχουν οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές.

Συγκέντρωση Γερμανών στρατιωτών στη Λιθουανία

Την ίδια ώρα η Γερμανία ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στη Λιθουανία. Σήμερα έφτασαν περίπου 70 Γερμανοί στρατιώτες στη χώρα ενώ συνολικά θα αναπτύξει τις επόμενες ημέρες 360. Οι εν λόγω στρατιώτες θα ενισχύσουν τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Από το 2017 το ΝΑΤΟ έχει αναπτύξει στρατεύματα στη Λιθουανία, τη Λετονία, την Εσθονία και την Πολωνία, απαντώντας στην προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία το 2014. Συνολικά 5.000 στρατιώτες βρίσκονται στην περιοχή υπό τη διοίκηση της Γερμανίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

Οι βρετανικές ανησυχίες για βόμβες στην Ουκρανία «λίγα λεπτά μετά την εντολή Πούτιν»

Τη μεγάλη ανησυχία του Ηνωμένου Βασιλείου για την κρίση στην Ουκρανία αποτυπώνει η δραματική δήλωση του υφυπουργού Άμυνας Τζέιμς Χίπι, ο οποίος εξέφρασε φόβους ότι βρισκόμαστε πιο κοντά σε πόλεμο από όσο ήμασταν στην Ευρώπη τα τελευταία 70 χρόνια.

«Μόλις λίγα λεπτά αφού ο Πούτιν δώσει την εντολή, πύραυλοι και βόμβες θα μπορούσαν να προσγειώνονται σε ουκρανικές πόλεις», σημείωσε.

Ο διπλωματικός μαραθώνιος του Όλαφ Σολτς

Την ίδια ώρα, τη διπλωματική σκυτάλη από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, παρέλαβε ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς ο οποίος σήμερα επισκέπτεται το Κίεβο και αύριο θα μεταβεί στην Μόσχα. Ο καγκελάριος δήλωσε σήμερα ότι αναμένει από τη Μόσχα «άμεσες κινήσεις αποκλιμάκωσης».

Για το Ουκρανικό συνεδρίασαν εκτάκτως με τηλεδιάσκεψη οι ηγέτες της ΕΕ υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Προειδοποίησαν ότι μια επιθετική ενέργεια από την πλευρά της Ρωσίας στην Ουκρανία θα επέφερε σοβαρές συνέπειες, με μεγάλο κόστος.

Οι ηγέτες της ΕΕ στάθηκαν ιδιαίτερα στην ανάγκη συντονισμού και καλής προετοιμασίας σε περίπτωση που κλιμακωθεί η κρίση. Τονίστηκε ακόμη η ανάγκη διατήρησης της ευρωπαϊκής ενότητας και η εξάντληση όλων των διπλωματικών μέσων και των διαύλων επικοινωνίας προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση. 

ΥΠΕΞ σε Έλληνες πολίτες: Φύγετε άμεσα από την Ουκρανία 

Όπως και οι περισσότερες χώρες και η Ελλάδα κάλεσε τους πολίτες της να εγκαταλείψουν την Ουκρανία. Αποθαρρύνει παράλληλα, όλα τα ταξίδια στο σύνολο της επικράτειας της Ουκρανίας.

Οι Έλληνες εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στην Ουκρανία έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα, ενημέρωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε ανάρτησή της στο twitter.

Για το θέμα συνεκλήθη το πρωί σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών υπό τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στην οποία συμμετείχαν οι Υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη των εν λόγω Υπουργείων.

«Φωτιά» στις τιμές φυσικού αερίου και ενέργειας στην Ευρώπη - «Βουτιά» στα Χρηματιστήρια

Άλμα άνω του 10% κατέγραψαν τη Δευτέρα οι τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη στη σκιά της κλιμάκωσης της κλιμάκωσης της ουκρανικής κρίσης και της έλλειψης στρατηγικών ευρωπαϊκών αποθεμάτων. 

Το φυσικό αέριο έφτασε έως και τα 88 ευρώ με άνοδο 14% νωρίτερα, και συν 8% πάνω από τα 83 ευρώ η μεγαβατώρα. Αυτή την ώρα το φυσικό αέριο έχει φτάσει τα 81,75 ευρώ. 

Το Μπρεντ έφτασε μέχρι και στα 96,16 δολάρια, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον άνθρακα στην Ευρώπη ανέβηκαν κατά 1,4% στα 115,50 δολάρια ανά μετρικό τόνο.

Πηγή: skai.gr