Ζελένσκι στο Νταβός: Εντείνετε τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας- Η ωμή βία θα κυβερνήσει τον κόσμο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα στο Νταβός σε συνάντηση ηγετικών στελεχών από τον διεθνή χώρο των επιχειρήσεων ότι ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με ένα σημείο καμπής και ότι πρέπει να εντείνει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας με πλήρη παύση των εμπορίου με τη Ρωσία ως προειδοποίηση σε άλλες χώρες που σκέφτονται τη χρήση ωμής βίας.

«Οι κυρώσεις….πρέπει να είναι οι μέγιστες, προκειμένου η Ρωσία και κάθε πιθανός επιτιθέμενος που θέλει να διεξαγάγει έναν ωμό πόλεμο σε βάρος του γείτονά του να γνωρίζει ξεκάθαρα τις άμεσες επιπτώσεις των ενεργειών του», ανέφερε σε ομιλία του μέσω τηλεδιάσκεψης στην ετήσια σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF).

«Δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένα εμπόριο με τη Ρωσία», σημείωσε ο ίδιος, ζητώντας μεταξύ άλλων «εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο» και μέτρα σε βάρος «όλων των ρωσικών τραπεζών, χωρίς εξαίρεση» καθώς και να «δημιουργηθεί ένα προηγούμενο για την πλήρη απόσυρση όλων των ξένων εταιριών από τη ρωσική αγορά».

Ο Ζελένσκι ζήτησε επίσης επιπλέον όπλα για τη χώρα του, εκφράζοντας τη λύπη του για το γεγονός ότι η στήριξη της διεθνούς κοινότητας δεν είναι πάντα αρκετά γρήγορη.

«Εάν είχαμε λάβει το 100% των αναγκών μας τον Φεβρουάριο, το αποτέλεσμα θα ήταν δεκάδες χιλιάδες ζωές που θα είχαν σωθεί. Γι’ αυτό τον λόγο η Ουκρανία έχει ανάγκη από όλα τα όπλα που ζητάμε, όχι μόνο αυτά που παρέχονται. Γι’ αυτό τον λόγο η Ουκρανία έχει ανάγκη χρηματοδότησης», δήλωσε.

Η Ουκρανία έχει ισχυρή αντιπροσωπία φέτος στη σύνοδο του WEF στο Νταβός, όπου αρκετοί Ουκρανοί πολιτικοί βρίσκονται εκεί με φυσική παρουσία. Ο ιδρυτής του WEF Κλάους Σβαμπ χαιρέτισε μια «ιδιαίτερα ισχυρή αντιπροσωπία Ουκρανών μεταξύ ημών».

Μόσχα: Θα επιστρέψουμε στις διαπραγματεύσεις όταν το Κίεβο έχει «εποικοδομητική θέση» 

Η Ρωσία θα είναι έτοιμη να επιστρέψει σε διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία «μόλις το Κίεβο επιδείξει μια εποικοδομητική θέση», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Αναφορικά με την ανταλλαγή κρατουμένων του Αζοφστάλ από τη Ρωσία, το RIA μετέδωσε ότι ο Ρουντένκο δεν απέκλεισε ότι θα γίνουν συζητήσεις.

Σημειώνεται ότι χθες ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι δήλωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία, κατηγορώντας το Κίεβο για τη διακοπή τους.

«Από την πλευρά μας, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τον διάλογο», είπε ο Μεντίνσκι, που είναι σύμβουλος στο Κρεμλίνο και του έχουν ανατεθεί οι διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση της Λευκορωσίας.

«Το πάγωμα των συνομιλιών έγινε αποκλειστικά με πρωτοβουλία της Ουκρανίας», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι τώρα «η μπάλα είναι στη δική τους πλευρά». 

«Η Ρωσία ποτέ δεν αρνήθηκε τις διαπραγματεύσεις», υποστήριξε.

Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν αφού οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου αλλά δεν κατάφεραν να καταλάβουν γρήγορα την πρωτεύουσα. Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών συναντήθηκαν τον Μάρτιο στην Τουρκία, κατόπιν αντιπροσωπείες είχαν συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, αλλά χωρίς επιτυχία.

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντολιάκ είπε την περασμένη Τρίτη ότι οι συνομιλίες «αναστέλλονται» καθώς η Ρωσία ανασύνταξε τις δυνάμεις της και τώρα επικεντρώνει την «ειδική επιχείρηση», όπως αποκαλεί τον πόλεμο, στην ανατολική Ουκρανία.

Οι Ρώσοι σφυροκοπούν την ανατολική Ουκρανία- Σφίγγει ο κλοιός γύρω από το Σεβεροντονιέτσκ 

Η Ρωσία σφυροκόπησε δεκάδες στόχους στην ανατολική Ουκρανία με αεροπορικές επιδρομές, πυρά πυροβολικού και πυραύλους καθώς οι χερσαίες δυνάμεις της επιχειρούν να περικυκλώσουν την πόλη Σεβεροντονέτσκ του Ντονμπάς, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ενώ ο επικεφαλής της αποσχισθείσας από την Ουκρανία αυτόκλητης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» δήλωσε πως οι μαχητές, που παραδόθηκαν στη χαλυβουργία Αζοφστάλ της Μαριούπολης, θα δικαστούν στην αποσχισθείσα περιφέρεια.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα πως τέσσερις πύραυλοι Kalibr εκτοξεύθηκαν από υποβρύχιο στη Μαύρη Θάλασσα για να καταστρέψουν το στρατιωτικό εξοπλισμό μιας ουκρανικής ορεινής ταξιαρχίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS και το Reuters επισημαίνει πως δεν ήταν αμέσως δυνατό να επαληθεύσει την πληροφορία.

Εξάλλου, στην ανατολική Ουκρανία, η ρωσική πολεμική αεροπορία έπληξε τέσσερα κέντρα διοίκησης, ένα σημείο επικοινωνιών, ένα αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα και 87 περιοχές στις οποίες υπήρχαν συγκεντρωμένα ουκρανικά στρατεύματα και στρατιωτικός εξοπλισμός, καθώς και επτά αποθήκες πυρομαχικών, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το ρωσικό πυροβολικό έπληξε 73 θέσεις διοίκησης, 578 περιοχές στις οποίες ήταν συγκεντρωμένα ουκρανικά στρατεύματα κα στρατιωτικός εξοπλισμός, καθώς και 37 μονάδες πυροβολικού και όλμων σε θέσεις βολής, σύμφωνα πάντα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης πως κατέρρψε τρία ουκρανικά αεριωθούμενα Su-25.

Πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς θαλάσσης-εδάφους έπληξαν ουκρανικά όπλα στο σιδηροδρομικό σταθμό του Μαλίν στη δυτική Ουκρανία, τα οποία μεταφέρονταν προς ανατολάς, ανακοίνωσε επίσης το υπουργείο Άμυνας.

Φιλορωσικές δυνάμεις έχουν ήδη φθάσει στα περίχωρα του Σεβεροντονέτσκ, έγραψε εξάλλου στο Telegram πολεμικός ανταποκριτής της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης.

Το Reuters επισημαίνει πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την ακρίβεια των στρατιωτικών πληροφοριών που ανακοινώνονται από τις δύο πλευρές.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της αυτόκλητης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» που έχει αποσχισθεί στην ανατολική Κροατία, ο Ντένις Πουσίλιν, δήλωσε σήμερα πως «οι αιχμάλωτοι από το Αζοφστάλ κρατούνται στο έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» και «σχεδιάζεται η οργάνωση ενός διεθνούς δικαστηρίου στο έδαφος της δημοκρατίας».

Στο σχετικό τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων Ιντερφάξ δεν διευκρινίζεται ποιες κατηγορίες μπορεί να απαγγελθούν σε βάρος τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ