Ζελένσκι κατά Δύσης: Να επιβάλετε εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο- Ο φόβος σας κάνει «συνένοχους»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε για μία ακόμη φορά χθες το βράδυ από τις δυτικές χώρες να αυστηροποιήσουν άμεσα τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, επιβάλλοντάς της μεταξύ άλλων και εμπάργκο στις πωλήσεις πετρελαίου.

Σε βίντεο που ανήρτησε στο διαδίκτυο, απευθυνόμενος στους Ουκρανούς, o εμφανώς οργισμένος Ζελένσκι κατήγγειλε ότι η Δύση δεν υπολόγισε σωστά πέρυσι και καθυστέρησε να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, ένα μέτρο το οποίο, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, θα μπορούσε να έχει αποτρέψει την εισβολή στη χώρα του.

«Ένας ευρείας κλίμακας πόλεμος έχει ξεκινήσει. Τώρα ακούγονται πολλές νύξεις και προειδοποιήσεις για ενδεχομένως σκληρότερες κυρώσεις, όπως εμπάργκο στις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη στην περίπτωση που η Ρωσία χρησιμοποιήσει χημικά όπλα», τόνισε ο Ζελένσκι στο βίντεο στο οποίο φαίνεται κάποιες στιγμές να χτυπά τα χέρια του στο τραπέζι που βρίσκεται μπροστά του.

«Απλώς δεν υπάρχουν λέξεις (…) Εμείς, οι άνθρωποι που παραμένουμε ζωντανοί, πρέπει να περιμένουμε. Όλα όσα έχει ήδη κάνει ο ρωσικός στρατός δεν δικαιολογούν την επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο; Οι βόμβες φωσφόρου δεν τη δικαιολογούν; Ένα βομβαρδισμένο χημικό εργοστάσιο ή ένα βομβαρδισμένο πυρηνικό εργοστάσιο δεν τη δικαιολογούν;», διερωτήθηκε.

«Αν οι κυρώσεις είναι ήπιες ή δεν λειτουργούν με αυστηρότητα, αν μπορούν να παρακαμφθούν, δημιουργείται μια επικίνδυνη ψευδαίσθηση στη ρωσική ηγεσία ότι θα της επιτραπεί να συνεχίσει κάνει αυτό που κάνει τώρα», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

«Οι Ουκρανοί πληρώνουν για αυτό με τις ζωές τους. Χιλιάδες ζωές», κατήγγειλε.

Ο Ζελένσκι επισήμανε εξάλλου ότι αυτή την εβδομάδα θα μιλήσει ενώπιον των κοινοβουλίων διάφορων χωρών, ζητώντας τους να προσφέρουν περισσότερα όπλα στην Ουκρανία.

«Οι Ουκρανοί δεν θα πρέπει να πεθάνουν απλώς επειδή κάποιος δεν μπορεί να βρει αρκετό θάρρος να δώσει τα απαραίτητα όπλα. Ο φόβος σε κάνει πάντα συνένοχο», τόνισε.

«Εάν κάποιος φοβάται τη Ρωσία, εάν φοβάται να πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις που είναι σημαντικές για εμάς, ιδιαίτερα για να πάρουμε αεροπλάνα, τανκς, το απαραίτητο πυροβολικό, οβίδες, καθιστά αυτούς τους ανθρώπους υπεύθυνους για την καταστροφή που δημιούργησαν οι Ρώσοι. Γιατί αν μπορούσες να σώσεις, έπρεπε να σώσεις», κατέληξε. 

Σε ό,τι αφορά στις μάχες στο πεδίο, ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε ότι τα στρατεύματα της χώρας ανακτούν εδάφη γύρω από την πρωτεύουσα και απωθούν τις ρωσικές δυνάμεις.

«Οι υπερασπιστές μας προελαύνουν στην περιοχή του Κιέβου, ανακτώντας τον έλεγχο του ουκρανικού εδάφους», είπε.

«Το Ιρπίν απελευθερώθηκε. Μπράβο! Είμαι ευγνώμων σε όλους όσους εργάστηκαν για αυτό το αποτέλεσμα. Οι κατακτητές απωθήθηκαν από τον Ιρπίν. Απωθήθηκαν από το Κίεβο», ανέφερε. 

«Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για ασφάλεια σε αυτό το τμήμα της περιοχής μας. Οι μάχες συνεχίζονται», πρόσθεσε. 

Ωστόσο, τόνισε ότι παρά τις νίκες, τα ρωσικά στρατεύματα εξακολουθούν να ελέγχουν την βόρεια περιοχή του Κιέβου και ότι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις. 

«Στις περιφέρειες Τσερνίχιβ, Σούμι, Χάρκοβο, Ντονμπάς, νότια Ουκρανία η κατάσταση παραμένει παντού τεταμένη, πολύ δύσκολη», πρόσθεσε.

Για τη Μαριούπολη, η οποία θεωρείται από πολλούς ως η πόλη που έχει πληγεί περισσότερο, ο Ζελένσκι ανέφερε ότι παραμένει υπό πολιορκία.

«Τα ρωσικά στρατεύματα δεν επέτρεψαν να οργανωθεί κανένας ανθρωπιστικός διάδρομος σήμερα, δεν επέτρεψαν τη σιωπή», είπε.

Στο διπλωματικό μέτωπο, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι συμφώνησε με τον Μπόρις Τζόνσον του Ηνωμένου Βασιλείου «να υποστηρίξει περαιτέρω την άμυνά μας και να ενισχύσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Πηγή: skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ