ΚΑΙΡΟΣ

Τι θα κάνουν οι Ρώσοι μετά την πτώση του Λισιτσάνσκ - Η εκτίμηση του Λονδίνου

Το Λονδίνο προβλέπει ότι η εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών θα είναι μειωμένη κατά 75%.

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Η έμφαση των ρωσικών πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία «σχεδόν σίγουρα» θα μετατοπιστεί πλέον προς την κατάληψη της επαρχίας Ντόνετσκ μετά από την πτώση του τελευταίου αστικού κέντρου στην επαρχία Λουχάνσκ, του Λισιτσάνσκ, εκτιμά το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας.

Στη νεότερη ενημέρωση για τις εξελίξεις στον πόλεμο, το υπουργείο αναφέρει πως οι ουκρανικές δυνάμεις αποχώρησαν από την πόλη, πιθανότητα προς συντεταγμένες αμυντικές θέσεις, ενώ οι μάχες στην περιοχή έχουν ενταθεί την τελευταία εβδομάδα.

Σημειώνεται πως στην επαρχία Ντόνετσκ ένα μεγάλος μέρος του εδάφους παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο και εκτιμάται πως για τις επίμενες εβδομάδες δύσκολα θα αλλάξει ο πόλεμος φθοράς που μαίνεται εκεί.

Από εκεί και πέρα το βρετανικό υπουργείο τονίζει ότι είναι η εποχή του θερισμού, με τη ρωσική εισβολή να έχει «καταστροφικές» συνέπειες για τον ουκρανικό αγροτικό τομέα.

Επισημαίνεται η μεγάλη διατάραξη της αλυσίδας παροχής σπόρων και λιπάσματος στα οποία βασίζονται οι Ουκρανοί αγρότες, ενώ παράλληλα ο συνεχιζόμενος θαλάσσιος αποκλεισμός της Οδησσού περιορίζει σημαντικά τις εξαγωγές σιτηρών.

«Οι αγροτικές εξαγωγές της Ουκρανίας είναι απίθανο να υπερβούν το 35% του συνόλου του 2021», αναφέρει χαρακτηριστικά η βρετανική ενημέρωση.

Απορρίπτεται δε ο ρωσικός ισχυρισμός ότι μετά από την αποχώρηση των δυνάμεων εισβολής από το Φιδονήσι στη Μαύρη Θάλασσα «η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο της Ουκρανίας» για την αύξηση των εξαγωγών σιτηρών. «Στην πραγματικότητα είναι η διατάραξη του ουκρανικού αγροτικού τομέα από τη Ρωσία που συνεχίζει να επιδείξει την παγκόσμια επισιτιστική κρίση», καταλήγει το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας.