Τι θα κάνει ο Ζελένσκι εάν η Ρωσία καταλάβει το Κίεβο; Τα σενάρια για την τύχη του

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα παραμείνει στο Κίεβο και θα πολεμήσει ακόμη και όταν οι ρωσικές δυνάμεις πλησιάζουν μέσα, δήλωσε ο πρέσβης της χώρας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μιλώντας στο Skynews, ο Βαντίμ Πριστάικο είπε ότι ο Ζελένσκι έχει ήδη αποφασίσει να μείνει στην πρωτεύουσα.

Όπως ανέφερε, αν και κάποιοι θα υποστήριζαν ότι είναι σημαντικό ο ηγέτης να παραμείνει ασφαλής για να συντονίζει την απάντηση της χώρας του, ο  Ζελένσκι θεωρεί ότι είναι σημαντικό να δηλώνει την υποστήριξή του στους Ουκρανούς.

Αν και οι Ρώσοι μισθοφόροι έχουν λάβει οδηγίες να δολοφονήσουν τον Ουκρανό πρόεδρο,όλες οι απόπειρες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής έχουν αποτύχει.

Ερωτηθείς εάν ο Ζελένσκι θα πολεμούσε μέχρι θανάτου εάν χρειαζόταν, ο κ. Πριστάικο απάντησε: «Αυτό είπε».

Πάντως σύμφωνα με την ιστοσελίδα Gzero, όπως μεταφέρει η Καθημερινή, τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι είναι τέσσερα.

Σύμφωνα με το πρώτο, ο Ζελένσκι θα διαφύγει μιας κατάληψης του Κιέβου από τις ρωσικές δυνάμεις και, όντας αναγνωρισμένος ως ο νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας από τις περισσότερες ξένες κυβερνήσεις, θα ηγείται της ουκρανικής κυβέρνησης από την εξορία – είτε από τη δυτική Ουκρανία, η οποία δεν τελεί υπό ρωσική κατοχή, είτε από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, ο Ζελένσκι θα σκοτωθεί στις μάχες και θα γίνει μάρτυρας στο όνομα της ουκρανικής ανεξαρτησίας.

Ο Ζελένσκι θα φυλακιστεί από τις ρωσικές δυνάμεις και η απελευθέρωσή του θα αποτελέσει διπλωματικό διαπραγματευτικό «χαρτί», σύμφωνα με το τρίτο σενάριο.

Τέλος, το τέταρτο σενάριο εκτιμά ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν θα καταφέρουν να καταλάβουν το Κίεβο και η εικόνα του Ζελένσκι ως εθνικού ήρωα και διεθνούς συμβόλου, θα ενισχυθεί, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα εξαναγκαστεί να διαπραγματευτεί μαζί του.

Το κάθε ένα από αυτά τα σενάρια ενέχει μακροπρόθεσμα ρίσκα και όλα τους συζητούνται κεκλεισμένων των θυρών στο Κίεβο, τη Μόσχα, την Ουάσιγκτον και την Ευρώπη.

Πηγή: skai.gr