Ουκρανία: Έρευνα για τα αίτια της συντριβής του ελικοπτέρου - Τουλάχιστον 14 οι νεκροί, ανάμεσά τους ένα παιδί

Εξετάζονται πολλές εκδοχές που προκάλεσαν την τραγωδία, λένε οι ουκρανικές Αρχές - Συλλυπητήρια από διεθνείς ηγέτες 

Στους 14 ανέρχεται, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό, ο αριθμός των νεκρών από τη συντριβή ελικοπτέρου σήμερα το πρωί κοντά σε νηπιαγωγείο και κτίριο με κατοικίες στην πόλη Μπρόβαρι, βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Κιέβου, σύμφωνα με αναθεωρημένο απολογισμό που έδωσαν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας και ο αναπληρωτής προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου. Ανάμεσα στα θύματα είναι ένα παιδί.

Ουκρανικές κυβερνητικές υπηρεσίες νωρίτερα είχαν αναφέρει 17 νεκρούς, ανάμεσά τους 4 παιδιά.

Μεταξύ των νεκρών είναι και ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, Ντένις Μοναστίρσκι. Ο αρχηγός της εθνικής αστυνομίας της Ουκρανίας, Ιχόρ Κλιμένκο, διορίστηκε υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών.

Ελικόπτερο

Συνολικά 25 άνθρωποι τραυματίστηκαν, 11 εξ αυτών παιδιά.

Στο ελικόπτερο επέβαιναν εννέα άτομα - έξι αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικών και τρία μέλη του πληρώματος τα οποία σκοτώθηκαν όλα. Ανάμεσα στα θύματα είναι η Tetiana Shutyak αναπληρώτρια επικεφαλής της Υπηρεσίας Υποστήριξης στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο αντισυνταγματάρχης Mykhailo Pavlushko, επικεφαλής της Διεύθυνσης Προστασίας του Τμήματος Εσωτερικής Ασφάλειας στην Εθνική Αστυνομία της Ουκρανίας, ο Mykola Anatskyi,  επικεφαλής επιθεωρητής του Τμήματος Επικοινωνίας του Υπουργείου Εσωτερικών.

Δύο αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι είδαν ένα αντικείμενο να κατευθύνεται προς το νηπιαγωγείο από βορειοδυτικά. «Βρισκόταν περίπου στο ύψος των πολυκατοικιών (...) αυτών των εννιαώροφων. Βρισκόταν πολύ χαμηλά και είδα κόκκινα χρώματα πάνω του», είπε μια γυναίκα.

Ελικόπτερο

Προανάκριση για τα αίτια

Οι Ουκρανικές Υπηρεσίες Ασφαλείας (SBU) «ξεκίνησαν προανάκριση» για τη συντριβή του ελικοπτέρου. Η SBU ανέφερε στο Facebook ότι «εξετάζονται πολλές εκδοχές που προκάλεσαν την τραγωδία», όπως «παραβίαση του κανόνα πτήσης, τεχνική δυσλειτουργία του ελικοπτέρου, σκόπιμες ενέργειες για την καταστροφή του ελικοπτέρου».

Ωστόσο, κανένας Ουκρανός αξιωματούχος δεν ανέφερε το ενδεχόμενο ρωσικής εμπλοκής στη συντριβή. 

Ο εκπρόσωπος της πολεμικής αεροπορίας Γιούρι Ίχνατ δήλωσε ότι μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να διερευνηθούν τα αίτια της τραγωδίας.

«Δυστυχώς ο ουρανός δεν συγχωρεί λάθη, όπως λένε οι πιλότοι, αλλά είναι όντως πολύ νωρίς να μιλάμε για τα αίτια», δήλωσε στην τηλεόραση.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε νωρίτερα την συντριβή ως «τρομερή τραγωδία» και ζήτησε να ξεκινήσει έρευνα για τα αίτια της πτώσης. 

«Σήμερα μια τρομερή τραγωδία σημειώθηκε στην Μπρόβαρι» μεγάλη πόλη που βρίσκεται στα ανατολικά προάστια του Κιέβου, σημείωσε ο Ζελένσκι σε μήνυμά του στο Telegram.

«Ο πόνος είναι ανείπωτος. Το ελικόπτερο κατέπεσε στους χώρους νηπιαγωγείου» πρόσθεσε.

ελικόπτερο

Ο ίδιος έδωσε εντολή στις ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας να «μάθουν όλες τις συνθήκες» του περιστατικού και αποκάλεσε τους αξιωματούχους του υπουργείου Εσωτερικών που πέθαναν «αληθινούς πατριώτες της Ουκρανίας».

Ο θάνατος του υπουργού Εσωτερικών κατά τη συντριβή του ελικοπτέρου που τον μετέφερε στο μέτωπο συνιστά μεγάλη απώλεια, δήλωσε παράλληλα ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντενίς Σμιχάλ.

«Τραγωδία στο Μπρόβαρι. (...) Μια μεγάλη απώλεια για την κυβέρνηση και όλο το κράτος», ανέφερε σε μήνυμά του στο Telegram, στο οποίο ζήτησε να συσταθεί αμέσως ειδική ομάδα για τη διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας για τις συνθήκες της τραγωδίας.

Συλλυπητήρια από διεθνείς ηγέτες 

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είναι μεταξύ πολλών διεθνών ηγετών που εξέφρασαν συλλυπητήρια μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου. «Σκέψεις για όλα τα θύματα αυτού του τρομερού γεγονότος που συνέβη κοντά σε ένα νηπιαγωγείο, για τα παιδιά και τις οικογένειες», έγραψε ο Μακρόν στο Twitter. «Η Γαλλία εκφράζει τα συλλυπητήριά της στους Ουκρανούς φίλους της», πρόσθεσε.

Ελικόπτερο

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξέφρασε επίσης τα «ειλικρινή της συλλυπητήρια» στις οικογένειες των θυμάτων, στον Πρόεδρο Ζελένσκι και σε ολόκληρη τη χώρα.

Η Ευρώπη «ενώνεται με την Ουκρανία στη θλίψη» μετά τον θάνατο του Ντένις Μοναστίρσκι, συναδέλφου και προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έγραψε στο twitter ο Σαρλ Μισέλ. 

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς,  έγραψε με τη σειρά του ότι η συντριβή δείχνει το «τεράστιο τίμημα» που πληρώνει η Ουκρανία στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.

Στο σημείο της συντριβής πολίτες αφήνουν σημειώματα, λολούδια και κεριά στην μνήμη των θυμάτων. 

Πηγή: skai.gr