Κλείσιμο

Στόλτενμπεργκ: Κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης στην Ουκρανία-Η μεγαλύτερη συγκέντρωση δυνάμεων από τον Ψυχρό Πόλεμο

Την ανησυχία του για τη συγκέντρωση ρωσικών δυναμέων στα ουκρανικά σύνορα τονίζοντας ότι «πρόκειται για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση δυνάμεων στην Ευρώπη από τον Ψυχρό Πόλεμο» εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των υπουργών Άμυνας.

«Υπάρχουν σημάδια από τη Ρωσία ότι η διπλωματία πρέπει να συνεχιστεί, αλλά μέχρι στιγμής δεν βλέπουμε κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης. Καμία απόσυρση στρατευμάτων ή εξοπλισμού», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Πρόσθεσε ότι «αυτό μπορεί φυσικά να αλλάξει, αλλά προς το παρόν η Ρωσία διατηρεί τεράστια δύναμη έτοιμη να επιτεθεί από την Κριμαία στη Λευκορωσία. 

Μάλιστα, προέβλεψε ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει πάνω από 100.000 στρατιώτες και πολύ βαρύ εξοπλισμό.

Σε συνδυασμό με μια κυβερνοεπίθεση που έγινε χθες στο υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, αλλά και σε τράπεζες, την οποία ορισμένοι συνδέουν με τη Ρωσία, λέει ότι «αυτές είναι οι ενέργειες που αναμένουμε ότι θα γίνουν πριν από μια μεγαλύτερη στρατιωτική επέμβαση».

Ο Στόλτενμπεργκ επεσήμανε ότι το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί απειλή για τη Ρωσία και τα βήματα που κάνει είναι «αμυντικά».

«Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί στην Ουκρανία, αλλά γνωρίζουμε ήδη ότι υπάρχει μια κρίση στην ασφάλεια της Ευρώπης», υπογράμμισε. 

Είπε δε ότι αυτή είναι η «νέα κανονικότητα», καθώς η Ρωσία επιχειρεί να δοκιμάσει τις αρχές που στηρίζουν την ευρωπαϊκή ασφάλεια και ότι χρησιμοποιεί βία για να εκφοβίσει άλλες χώρες της Ευρώπης προκειμένου να αποδεχθούν τις ρωσικές απαιτήσεις.

Λέει ότι παραβιάζει βασικές αρχές που ήταν σημαντικές εδώ και δεκαετίες.

«Η Ρωσία έχει επιδείξει βούληση να χρησιμοποιήσει βία για να προσπαθήσει να εξαναγκάσει άλλες χώρες και να προσπαθήσει να αλλάξει κάποιες θεμελιώδεις αρχές που είναι σημαντικές για την κοινή μας ασφάλεια», λέει.

Προσθέτει ότι γι' αυτό είναι σημαντικό να εξεταστούν μακροπρόθεσμες προσαρμογές της στάσης του ΝΑΤΟ στα ανατολικά.

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ θα εξετάσει την εγκατάσταση νέων ομάδων μάχης σε κεντρικές και νοτιοανατολικές περιοχές εντός της Συμμαχίας - όπως η Ρουμανία - ως μέρος της αμυντικής στρατηγικής κατά της ρωσικής επιθετικότητας. Συμπλήρωσε δε ότι θα δαπανηθούν επιπλέον 270 δισ. δολάρια για την άμυνα. 

Υψηλό τίμημα εάν η Ρωσία εισβάλει

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ προειδοποίησε ότι θα υπάρξει «υψηλό τίμημα» εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει βία, λέγοντας ότι θα επιβληθούν κυρώσεις. Τόνισε δε ότι η Ουκρανία είναι καλύτερα εκπαιδευμένη και εξοπλισμένη από ό,τι όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014.

«Ακόμα κι αν δούμε μια σταδιακή εξέλιξη όπου η Ρωσία αποφασίσει να μην χρησιμοποιήσει βία, το γεγονός ότι συγκέντρωσε όλα αυτά τα στρατεύματα απειλώντας μια ανεξάρτητη χώρα, αυτό από μόνο του είναι σοβαρό».

Διπλωματικός πυρετός

Μειωμένος, αλλά όχι και ανύπαρκτος, είναι τις τελευταίες ώρες ο φόβος των Δυτικών για μια ενδεχόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι διπλωματικές προσπάθειες απέκτησαν νεα δυναμική, αφότου ο Βλ. Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι διατεθειμένη να συζητήσει πάνω σε θέματα ασφάλειας με το NATO. Παράλληλα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αποσύρει μέρος των στρατευμάτων της από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους χαιρέτισαν την διπλωματική πρωτοβουλία, ωστόσο ανέφεραν ότι δεν έχουν αρκετές ενδείξεις για στρατιωτική αποκλιμάκωση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε αργά χθες το βράδυ ότι περίπου 150.000 Ρώσοι στρατιώτες είναι ακόμη συγκεντρωμένοι στα βόρεια, τα νότια και τα ανατολικά της Ουκρανίας ενώ εξέφραζαν ανησυχία ότι η εισβολή θα μπορούσε να συμβεί από στιγμή σε στιγμή.

Οι υπουργοί Αμυνας του NATO συναντώνται στις Βρυξέλλες.

Απέναντι σε όλα αυτα, η Ρωσία επιμένει ότι δεν έχει πρόθεση να ξεκινήσει μια στρατιωτική επιχείρηση.

Τι συμβαίνει με τα ρωσικά στρατεύματα

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι στρατιωτικές μονάδες που συμμετέχουν σε ασκήσεις άρχισαν να επιστρέφουν στις βάσεις τους.

Η δήλωση χαιρετίστηκε ως «καλό σήμα» από τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και έδωσε μια αχτίδα φωτός.

Αλλά δεν ήταν αμέσως σαφές πού ακριβώς αναπτύχθηκαν αυτά τα στρατεύματα ή πόσοι έφευγαν.

Στην συνέχεια, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από φορτίο τεθωρακισμένων οχημάτων που έφευγε από την Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014.

Η Μόσχα είπε ότι η κίνηση ήταν μέρος της επιστροφής των δυνάμεων στις μόνιμες βάσεις τους.

Ωστόσο, ο διοικητής του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι η Συμμαχία «δεν βλέπει αποχώρηση ρωσικών στρατευμάτων», ενώ ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας, δήλωσε πως είναιπολύ νωρίς για να γνωρίζουμε αν όντως οι Ρώσοι αποχωρούν.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι σχεδιάζει εισβολή. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είπε ότι η δυτική «υστερία μάς προβληματίζει βαθιά» και κατηγόρησε τη Δύση ότι προσπαθεί να υπαγορεύσει πώς θα πρέπει να συμπεριφέρεται η Ρωσία στο έδαφός της.

Ο πρεσβευτής της Μόσχας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Βλαντιμίρ Τσίζοφ, δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Welt ότι «δεν θα υπάρξει επίθεση αυτή την Τετάρτη. Δεν θα υπάρξει κλιμάκωση ούτε την επόμενη εβδομάδα, ούτε τον επόμενο μήνα».

Πάντως, οι δυνάμεις της Δύσης υποστηρίζουν ότι ακόμη κι αν δεν συμβεί άμεσα η εισβολή, η Ρωσία μπορεί να κρατήσει τον στρατό της συγκεντρωμένο στα σύνορα με την Ουκρανία για πολλές εβδομάδες.

Οι ΝΑΤΟΪκοί υπουργοί Άμυνας συναντώνται στις Βρυξέλλες. Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ θα «μεταφέρει ένα πολύ σαφές μήνυμα στη Ρωσία ότι είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε και να συζητήσουμε μαζί τους, αλλά ταυτόχρονα είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο».

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι το θετικό μήνυμα της Ρωσίας για τη διπλωματία «παρέχει κάποιους λόγους για συγκρατημένη αισιοδοξία», αλλά η συγκέντρωση των ρωσικών δυνάμεων «έρχεται σε αντίθεση με το μήνυμα των πραγματικών διπλωματικών προσπαθειών».

Το ΝΑΤΟ απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων για να πολεμήσουν τη Ρωσία στην Ουκρανία, η οποία δεν είναι μέλος της δυτικής συμμαχίας.

Όμως εκατοντάδες Αμερικανοί, Βρετανοί και άλλοι στρατιώτες από ΝΑΤΟϊκές χώρες έχουν αποσταλεί για να ενισχύσουν την άμυνα σε Πολωνία και χώρες της Βαλτικής.

Η Μόσχα κατηγορεί το ΝΑΤΟ ότι πλησιάζει ολοένα και περισσότερο τα σύνορα της Ρωσίας. Ένα βασικό αίτημα της Ρωσίας είναι η Ουκρανία να εγκαταλείψει τη φιλοδοξία της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Η συμμαχία λέει ότι η Ουκρανία πρέπει να έχει την ελευθερία να κάνει τη δική της επιλογή.

Τι γίνεται στην Ουκρανία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι κήρυξε την Τετάρτη ως «ημέρα εθνικής ενότητας». Κάλεσε τους πολίτες να επιδείξουν τη γαλαζοκίτρινη σημαία και να τραγουδήσουν τον εθνικό ύμνο μπροστά στις «υβριδικές απειλές». Οι διαδηλωτές ξεδίπλωσαν μια σημαία 200 μέτρων (656 ποδιών) σε αθλητικό στάδιο στο Κίεβο.

Πηγή: skai.gr